EK ehdotetusta eläkeuudistuksesta: "Tämä haiskahtaa sosialisoinnilta"

Työmarkkinajärjestö SAK ja Elinkeinoelämän Keskusliitto (EK) vastustavat poliitikkojen ehdotuksia eläkejärjestelmän muuttamisesta. Kansanedustajat Tuija Brax ja Sampsa Kataja ovat ehdottaneet, että eläkeyhtiöiden määrää vähennettäisiin, jopa yhteen.

Kotimaa
EK:n johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari.
EK:n johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari.Yle

Elinkeinoelämän keskusliitto tyrmää poliitikkojen esittämät ajatukset eläkejärjestelmän uudistamisesta täysin.

– EK pitää tätä avausta erittäin huonona, emme näe siinä mitään järkeä, johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari sanoo.

Kuntien eläkevakuutuksen Kevan hallituksen entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) ehdotti Ylen haastattelussa, että Suomessa pitäisi olla vain yksi suuri julkinen eläkeyhtiö.

– EK pitää tätä täysin epärealistisena ajatuksena. EK vastustaa kaikkia tämänkaltaisia sosialisointitoimia, joista tässä asiassa tuntuu olevan kysymys, Rantahalvari sanoo.

Työmarkkinajärjestö SAK on samoilla linjoilla. Se on merkittävä osa eläkejärjestelmää, koska eläkeyhtiöt hoitavat järjestön jäsenien eläkkeitä. Ne myös käyttävät valtaa eläkeyhtiöiden hallituksissa.

– Ei ne nyt oikein meitä saa lämpöiseksi millään tavalla, että lähdettäisiin tälle tielle. Siinä on monta syytä. Näin jos tehtäisiin, syntyisi aika iso riskikeskittymä koko eläkevarallisuutta koskien. Kun on monta sijoitusstrategiaa, niin hajautus toimii parhaiten, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo.

Sekä EK että SAK pitävät ehdotusta huomattavana, Lylyn mukaan "megaluokan asiana". Lylyn mielestä vaarana olisi, että eläkevarat ohjattaisiin päiväkohtaisten talousongelmien hoitamiseen.

– Tämä vaara on olemassa. Siitä on hyviä esimerkkejä Euroopassa, Lauri Lyly sanoo.

Sekä SAK että EK korostavat, että kansainvälisissä vertailuissa Suomen eläkejärjestelmä pärjää hyvin. Tuija Brax (vihr) arvosteli järjestelmää näennäisestä kilpailusta A-studiossa keskiviikkona. SAK:n Lyly ei silti lämpene yhdelle eläkeyhtiölle.

– Sitten kilpailua ei olisi ollenkaan. Sitäkään en halua. Tässä eläkeyhtiöiden välillä asiakaskunnassa profiilieroja, että kyllä sitä kilpailua eläkeyhtiöiden välillä on, Lyly sanoo.

EK:n Rantahalvari on samaa mieltä.

– Kilpailu on todellista niissä rajoissa, jotka laki sille sallii. Nyt mietitään, miten kilpailua lisätään entisestään, Rantahalvari sanoo.

Rantahalvari ei usko, että poliitikkojen ehdotukset ottavat tuulta alleen.