EIB:n pääjohtaja: "Ukrainalaiset ampuvat itseään polveen"

Euroopan investointipankin pääjohtaja Werner Hoyer ihmettelee Ukrainan päätöstä jättää allekirjoittamatta vapaakauppasopimus EU:n kanssa. Ukrainan entinen pääministeri pitää puolestaan hallituksen päätöstä ymmärrettävänä. Jupakkaa puidaan illalla alkavassa huippukokouksessa.

Ulkomaat

Nerisjoen rannalla Vilnassa pidettiin torstaina yritystapahtuma, jonka alkuperäinen tarkoitus oli kertoa EU:n itänaapuruston maille siitä, mitä hyvää seuraa vapaakaupasta unionin jäsenmaiden kanssa. Päällimmäiseksi puheenaiheeksi muuttuikin Ukrainan päätös jättää EU:n kanssa neuvoteltu vapaakauppasopimus allekirjoittamatta.

- He ampuvat itseään polveen, sanoo tilaisuuden isäntä, Euroopan investointipankin EIB:n pääjohtaja Werner Hoyer ja viittaa Ukrainan hallitukseen.

- Tämän eteen on tehty paljon töitä ja EU:n tarjous on fantastinen, Hoyer sanoo.

EIB on investoinut Ukrainaan viime vuosina liki kaksi miljardia euroa. Lainarahaa on laitettu esimerkiksi Dnerpropetrovskin metron rakentamiseen. Hoyerin mukaan sopimuksen allekirjoittamatta jättäminen ei keskeytä investointeja, mutta korkean profiilin projektit saavat nyt jäädä.

- Emme halua lähettää väärä signaalia allekirjoittamalla isoja projekteja samalla kun Ukraina kieltäytyy sopimuksesta EU:n kanssa, Hoyer sanoo.

Hän korostaa, että EIB toimii EU:n yhteisen ulkopolitiikan linjausten mukaisesti ja jäsenmaiden mandaatilla.

Ex-pääministeri puolustaa Janukovitshia

Arvostelijoiden mukaan EU ei Ukrainan kanssa neuvotellessaan ymmärtänyt painottaa tarpeeksi Ukrainan taloudellisia hyötyjä. Niiden sijaan keskityttiin oppositiojohtaja Julija Timoshenkon saamiseen ulos vankilasta.

- Ukraina ja EU eivät kumpikaan kiinnittäneet riittävästi huomiota siihen, mitä seurauksia sopimuksen allekirjoittamisella olisi ollut, sanoo Ukrainan entinen pääministeri Anatoli Kinah, joka oli puhujana Vilnan bisnestapaamisessa.

- Jos sopimus olisi johtanut taloudellisiin menetyksiin, EU:n kannattajat Ukrainassa olisivat saattaneet muuttaa mielensä, Kinah sanoo.

Kinah edustaa nykyään Ukrainan parlamentissa liike-elämän ja yrittäjien etua ajavaa puoluetta, joka tukee hallitsevaa Alueiden puoluetta. Hän puolustaa presidentin päätöstä jättää vapaakauppasopimus allekirjoittamatta.

- Olen täysin samaa mieltä Janukovitshin kanssa siitä, että sopimuksen allekirjoittamiseen nyt liittyisi liian paljon riskejä, Kinah sanoo.

Janukovitsh Vilnaan illalla

Hänen mukaansa Ukrainan vientivetoinen teollisuus olisi kärsinyt Venäjän vastatoimista. Katastrofiin hän ei kuitenkaan usko.

- Ensimmäisten vuosien aikana olisi vaikeuksia. Teollisuutta pitäisi modernisoida ja standardeja yhtenäistää. Mutta vapaakauppa on keino vahvistaa talouttamme ja yhteistyötä Euroopan kanssa, Kinah sanoo.

Hänen mielestään EU:n ja Ukrainan pitäisi yhdessä kehittää suunnitelma, joka tähtää assosiaatiosopimuksen allekirjoittamiseen myöhemmin.

Jupakan seuraavat vaiheet selviävät, kun EU-maiden johtajat aloittavat huippukokouksensa myöhemmin. Illallisella heidän seuraansa lilittyy presidentti Janukovitsh.

Suomea edustaa kokouksessa ulkoministeri Erkki Tuomioja. Suomi ja Irlanti ovat ainoat EU-maat, joilla ei ole paikalla päämiestason edustusta.