1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Egyptin uusi perustuslaki vahvistamassa armeijan asemaa

Perustuslakiluonnoksessa kielletään myös uskonnolliset puolueet. Torstaina myös pidätettiin yksi tunnetuimmista oppositioaktivisteista, ja toista etsitään.

Ulkomaat

Egyptissä valmisteilla oleva uusi perustuslaki on antamassa armeijalle lisää valtaa ja saattaa kieltää kokonaan islamistiset puolueet. Valtiollisessa al-Ahram-lehdessä julkaistun luonnoksen mukaan esimerkiksi puolustusministeri on hyväksytettävä Egyptin armeijalla kahdeksan vuoden ajan perustuslain voimaantulon jälkeen.

Luonnoksessa sallitaan myös siviilien syyttäminen sotilastuomioistuimissa ja kielletään "uskonnolliselle pohjalle" perustetut puolueet.

Perustuslakia laativassa 50-henkisessä komiteassa on vain kaksi islamistijäsentä, joista toinen tuki presidentti Muhammad Mursin syrjäyttämistä viime kesänä.

Uuden perustuslain on tarkoitus korvata kansanäänestyksen viime vuonna hyväksymä ja Mursin vahvistama perustuslaki.

Perustuslakiluonnos julkaistiin torstaina, vaikka perustuslakikomitea kertoo kokoontuvansa vielä perjantaina neuvottelemaan. Työn takaraja on ensi tiistaina.

Toinen pidätettäväksi määrätyistä aktivisteista kiinni

Kairossa poliisi pidätti torstaina Egyptin toissavuotisessa vallankumouksessa tunnetuksi tulleen aktivistin. Alaa Abdel Fattahia syytetään tuoreen kokoontumislain rikkomisesta. Maallistuneen yhteiskunnan kannattajiin kuuluva Abdel Fattah nousi vuonna 2011 blogeineen yhdeksi Hosni Mubarakin kaataneen vallankumouksen näkyvimmistä hahmoista.

Viime sunnuntaina voimaan tulleen lain mukaan sisäministeriö voi kieltää yli kymmenen ihmisen kokoontumisen julkisella paikalla. Abdel Fattahin lisäksi keskiviikkona määrättiin pidätettäväksi myös toinen Mubarak-kumouksen näkyvistä hahmoista, Ahmed Maher, samasta syystä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi