YK: Pohjois-Korean ruoantuotanto lisääntynyt, aliravitsemus jatkuu silti

Perheet hankkivat ruokansa yhä useammin mustan pörssin kaupasta tai vaihtavat puutarhojensa ja pihojensa tuotteita naapureidensa kanssa, YK:n raportissa kerrotaan.

Ulkomaat

Pohjois-Korea on lisännyt ruoan tuotantoaan kolmatta vuotta peräkkäin, sanovat YK:n maatalousjärjestö FAO sekä Maailman ruokaohjelma WFP. Järjestöt kuitenkin huomauttavat, että aliravitsemus on yhä yleistä. YK esitti huolensa erityisesti lapsista.

Valtion järjestelmien epäonnistuminen on johtanut yhä enemmän siihen, että perheiden täytyy hankkia ruokansa mustan pörssin kaupan sekä vaihtamisen avulla, FAO ja WFP sanovat raportissaan. Raportin mukaan erityisesti proteiinipitoisten ruokien tuotannossa on puutteita.

Pohjois-Korean kokonaisruoantuotanto on ollut tänä vuonna arviolta reilut viisi miljoonaa tonnia, mikä on viisi prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Tästä huolimatta ruoan kulutus oli rajoittunutta tai heikkoa 84 prosentissa kotitalouksista. Lasten aliravitsemus on vähentynyt, mutta järjestöt pitivät tilannetta yhä hälyttävänä.

YK:n mukaan positivinen kehitys ravitsemuksessa johtuu todennäköisesti siitä, että perheet pystyvät myymään ja ostamaan tuoreita ruokatarvikkeita, jotka on kasvatetttu kotipuutarhoissa ja pihoilla.

Pohjois-Koreaa vaivanneessa nälänhädässä 1990-luvun lopulla kuoli satoja tuhansia ihmisiä.

Lähteet: AFP