Klassikkosävelmiä jazzitatsilla Tuomas A. Turusen tapaan

Joensuun seudulla kasvanut, ranskassa asuva jazzpianisti Tuomas A. Turunen on julkaissut uuden levyn. Pitkäsoitolla suomalaiset, ruotsalaiset ja slaavilaiset tutut sävelmät taipuvat letkeiksi ja tunnelmallisiksi sovituksiksi.

kulttuuri
Tuomas A. Turunen.jpg
Juho Kolehmainen

Ulkomailla asuessa suomalaisuus on tullut entistä läheisemmäksi Tuomas Turuselle. Niinpä uudelle levylle päätyi monia ikivihreitä sävelmiä, kuten Ystävän laulu, Rovaniemen markkinoilla, Karjalan Kunnailla ja Emma. Levyllä soivat vain mies ja flyygeli, muita instrumentteja ei ole otettu mukaan levylle. Mielenkiintoinen soundi kuullaan kappaleessa Emma, kun pianon kielien päälle on laitettu paperiarkkeja. Pianon preparoinnilla saadaan näin aikaan banjomainen soudi. Suomalaisuus siis puhuttelee, sanoo Tuomas:

- Yleensä jazzissa tulkitaan amerikkalaisperäisiä sävelmiä, esitetään jazz-standardeja. Itse halusin ohjelmistoon kappaleita, jotka ovat laajasti tuttuja suomalaisille. Mukana on Toivo Kärjen sävellyksiä, mutta myös slaavilaisia ja ruotsalaisiä säveliä, jotka ovat tuttuja suomalaisille.

Ruotsin kautta Ranskaan

Tuomas Turunen muutti vanhempiensa mukana Joensuun seudulle viisivuotiaana. Tie musiikkiin kulki Joensuun konservatorion kautta, jonka jälkeen mies siirtyi Jyväskylään.

- Armeijan jälkeen muutin Jyväskylään opiskelemaan matematiikkaa. Jyväskylässä on kuitenkin erinomainen, suomen vanhin jazz-baari, jossa tuli vietettyä aikaa. Paikalliset muusikot houkuttelivat musisoimaan ja pyrin myös Jyväskylän konservatorioon ammattilinjalle. Pääsin sisään oppilaitokseen. Viimeinen naula muusikoksi siirtymisen arkkuun tuli Jyväskylän jälkeen Göteborgissa. Pääsin Ruotsiin musiikkikorkeakouluun opiskelemaan pianonsoittoa. Musiikin maisterin paperit Turunen sai 2009.

Pianonsoiton opiskelun lomassa roihati myös rakkaus. Tuomas kohtasi ranskalaisneitosen, joka niin ikään opiskeli musiikkia. Pariskunnan tie vei Ranskaan, jossa Tuomas Turunen asuu edelleen.

Tuomas A.Turunen tunnetaan niin sooloartistina, kuin useiden pohjoismaisten jazz-yhtyeiden pianistinakin. Hänet palkittiin Montreux Jazz Festivaalin soolopiano-kilpailuissa 2010. Tuomas on pokannut urallaan muun muassa Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian jazz-stipendin.

Keikkaa pukkaa maasta toiseen

Tuomas Turunen tekee 80-90 keikkaa vuodessa. Eniten esiintymisiä on Suomessa, Ruotsissa ja Ranskassa, mutta myös monissa muissa Euroopan maissa.

- Monet kokoonpanot jäivät elämään Suomen ja Ruotsin ajoilta. Heidän kanssa tulee soiteltua edelleen.

Tuomas Turusella on yhdessä sukulaisten kanssa perustettu kulttuurialan yritys. Yrityksen toimipaikka on Joensuu. Välimatka Ranskaan ei ole este, kun nettiyhteydet toimivat globaalisti.

- Aika usein keikkamatkoilla tulee hoidettua yrityksen asioita, esimerkiksi maksan esiintyjien palkkoja siellä missä läppäri toimii, toteaa jazzmies.

LuoTu nähdään jälleen

Joulun aikoihin Tuomas Turunen on totuttu näkemään Joensuun seudulla LuoTu -kokoonpanon kanssa. Timo Turunen, Talvi-Maaria Turunen, Henna-Mari Luolamo ja Tuomas Turunen on tehnyt jo kahdeksana vuonna joulukonserttikiertueen. Tänäkin vuonna LuoTu nähdään jouluisissa tunnelmissa, mutta edellisvuosia hieman suppeammin, luvassa on kolme joulukonserttia Pohjois-Karjalassa. Joululauluja kuullaan Kontiolahdella, Joensuussa ja Lieksassa.