Kiina lähetti sotakoneita kiistellylle ilmapuolustusalueelleen

Kiina julisti viime viikonloppuna yksipuolisesti ilmapuolustusvyöhykkeekseen alueen, joka sijaitsee kiistellyn Senkakun eli Diaoyun saariryhmän yllä. Sekä Yhdysvaltain että Japanin ja Etelä-Korean sotakoneet ovat kaikki uhmanneet viime päivinä Kiinan julistusta.

Ulkomaat
Karttagrafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Kiina on lähettänyt sotilaskoneitaan kiistellylle alueelle, jonka se julisti viime viikonloppuna uudeksi ilmapuolustusvyöhykkeekseen, uutistoimisto Xinhua kertoo. Yhdysvallat, Japani ja Etelä-Korea ovat kaikki uhmanneet Kiinan julistusta ja lentäneet Kiinalle ilmoittamatta sotilaskoneillaan Itä-Kiinan merellä sijaitsevan alueen yli.

Kiinan ilmapuolustusvyöhykkeekseen julistamalla alueella sijaitsee Senkakun eli Diaoyun saariryhmä, jota sekä Kiina että Japani vaativat omakseen. Kiina on sanonut, että jokaisen alueen yli lentävän on tunnistauduttaa Kiinan viranomaisille.

Torstaina Kiina lähetti alueelle useita hävittäjiä ja ilmaalvontakoneen, kertoo Xinhua. Sen lainaaman ilmavoimien edustajan Shen Jinken mukaan sotakoneet ovat suorittaneet rutiinipartiointia ja valvontaa. Hän sanoo, että Kiinan ilmavoimat ovat valmiudessa erilaisten uhkien varalta ja Kiinan ilmatilan suojelemiseksi.

Kiinan puolustusministeriön mukaan se on havainnut kaikki vyöhykkeelle ilmoittamatta tulleet yhdysvaltalaiset, japanilaiset ja eteläkorealaiset koneet.

Kiina ja Japani ovat kiistelleet vuosikymmeniä Diaoyun eli Senkakun saariryhmän omistuksesta, mutta kiista kärjistyi viime vuonna. Kiinan julistuksen ilmapuolustusvyöhykkeestä pelätään kiristävän maiden suhteita entisestään. Japani on tuominnut julistuksen ja Yhdysvallat on syyttänyt Kiinaa Itä-Kiinan meren geopoliittisen tasapainon järkyttämisestä.

Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden vierailee ensi viikolla Kiinassa, Japanissa ja Etelä-Koreassa pyrkimyksenään liennyttää jännitystä.

Lähteet: AP, Reuters