1. yle.fi
  2. Uutiset

Surkeat lentoyhteydet ärsyttävät kuusamolaisia

Kuusamon alueen yrittäjät tuskailevat huonojen lentoyhteyksien kanssa. Lentovuorojen määrä on vähentynyt entisestään viimeisen viiden vuoden aikana. Yhteen Suomen suurimpaan matkailukeskukseen lentää päivittäin vain yksi lento eikä senkään aikataulu ole paras mahdollinen.

talous
YLE / Ensio Karjalainen

Kuusamossa järjestettävän yrittäjien Ruka-Areenan puheissa onkin harmiteltu Kuusamon kehnoja yhteyksiä. Kuusamolaisen sahan Pölkky Oy:n varatoimitusjohtaja Hannu Virranniemi kertoo matkustavansa työnsä puolesta Kuusamosta Helsinkiin noin 30 kertaa vuodessa. Näistä vain kaksi kertaa hän on voinut käyttää suoraa lentoa Kuusamosta, sillä aikataulujen takia matka on useimmiten tehtävä Oulun kautta.

Kuusi tuntia autossa ja kaksi lentokoneessa

Käytännössä päivän työmatka Kuusamosta Ouluun alkaakin aamutuimaan ensin 250 kilometrin automatkalla Ouluun.

Eikä se oikein auta, jos yksi kone lentää, kun se on kuitenkin aina kustannuserä se yön yli oleminenkin Helsingissä

Hannu Virranniemi

- Siinähän se työpäivä vierähtää: kuusi tuntia autossa, kaksi tuntia lentokoneessa ja puolitoista tuntia palaverissa, kuvailee Virranniemi työmatkaa Kuusamosta Helsinkiin.

Pölkky Oy:stä tehdään vuoden aikana yhteensä henkilökunnan työmatkoja Helsinkiin noin 150.

Lisämatka Ouluun aiheuttaa melkoiset lisäkustannukset. Virranniemi laskee, että Oulun kautta kulkeminen lisää yrityksen menoja useita kymmeniä tuhansia euroja verrattuna siihen, että lennot voisi tehdä suoraan Kuusamon kentältä.

- Ja sitten vielä päälle tulee se menetetty työaika, joka menee tuossa tien päällä autossa istuen, muistuttaa varatoimitusjohtaja Hannu Virranniemi.

- Onhan se aika järkyttävää ja olen itsekin aika pöllämystynyt, äimistelee puolestaan Finavian hallituksen puheenjohtaja Soile Suonoja. Hän toteaa hyvin ymmärtävänsä paikallisia yrityksiä, jotka työllistävät kuusamolaisia ja tuovat verotuloja.

- Ja sitten tämä Rukan matkailu. Kun katselee kuinka paljon tätä Rukaa on kehitetty niin olen kyllä ihmeissäni, etteivät matkustajavirrat riittäisi riittävän lentoliikenteen ylläpitämiseen täällä.

Matkustajavirrat liian ohuita

Aikanaan Kuusamoon lennettiin säännöllisesti useita kertoja päivässä, mutta lentoyhtiöt ovat perustelleet lentoliikenteen vähennyksiä riittämättömillä matkustajamäärillä.

- Toisaalta tuntuu taas siltä, että nämä lentoyhtiöiden aikataulut ovat olleet sellaiset, että matkustajavirrat ovat pakostakin jääneet ohuiksi, sanoo Virranniemi.

- Eikä se oikein auta, jos yksi kone lentää, kun se on kuitenkin aina kustannuserä se yön yli oleminenkin Helsingissä.

Lue seuraavaksi