Tuhannet helsinkiläiset sairastavat tietämättään C-hepatiittia

Suomessa arviolta jopa 30 000 ihmistä sairastaa kroonista C-hepatiitti-infektiota. Asiantuntijat pelkäävät, että potilasjoukko tulee yhteiskunnalle kalliiksi, jos infektiot jäävät hoitamatta. Kimurantin tartunnasta tekee sen oireettomuus.

Kotimaa
Miehelle tehdään tatuointia selkään.
B- ja C-hepatiitit tarttuvat verikontaktissa likaisesta neulasta tai steriloimattomasta tatuointi- tai lävistysvälineestä sekä suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä.Luis Eduardo Noriega / EPA

Hepatiittiviruksista tunnetuimmat ovat aakkosten alkupäästä: A, B ja C. Näistä A-hepatiitti tarttuu suun kautta, yleensä ruuasta ulkomaan matkalla. B- ja C-tartunnat leviävät esimerkiksi neulanpistosta veritartuntana. Tilastojen perusteella C-hepatiitin yleisin tartuntatapa onkin nimenomaan suonensisäisten huumeiden käyttö.

Yhteiskunnalle tulee todella kalliiksi, jos infektiota ei hoideta ajoissa.

Sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Kalle Jokelainen, Meilahden sairaala

C-hepatiittia on kuitenkin harhaanjohtavasti pidetty "narkkareiden ongelmana". Sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Kalle Jokelainen Meilahden sairaalasta on huolissaan kasvavasta joukosta ihmisiä, jotka tietämättään kantavat C-hepatiittivirusta. Tartunta kun voi olla peräisin esimerkiksi steriloimattomista tatuointi- tai lävistysvälineistä tai suojaamattomasta seksistä. Virus leviää myös verituotteiden mukana, tosin Suomessa kaikki verituotteet on testattu C-hepatiitin suhteen vuoden 1990 jälkeen.

Oireeton tartunta leviää hiipien

C-hepatiitti on yleensä täysin oireeton eli viruksen kantaja ei laisinkaan tiedä sairastavansa kroonista hepatiittia, kunnes ehkä vuosien tai vuosikymmenten kuluttua alkaa kehittyä maksan vajaatoiminnan oireita.

- Iso potilasjoukko tulee jossain vaiheessa kaatumaan terveydenhuollon syliin ja se tulee todella kalliiksi, jossei infektiota hoideta ajoissa, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Kalle Jokelainen toteaa.

Suomessa arvioidaan olevan kaikkiaan jopa 30 000 kroonista C-hepatiitti-infektiota sairastavaa henkilöä. Pääkaupunkiseudulla tartuntoja on erityisen paljon.

- Yksi syy siihen on, että pääkaupunkiseudulla on enemmän suonensisäisten huumeiden käyttäjiä muuhun maahan verrattuna. Täällä on myös enemmän sellaista porukkaa, joiden elämäntavat myötävaikuttavat C-hepatiitti-infektion leviämiseen, summaa Jokelainen.

Vain kolmasosa tartunnoista hoidetaan

Noin 1 200 henkilöä vuodessa sairastuu C-hepatiittiin ja näistä vain 400 hoidetaan. Kroonisesti virustautia sairastavien ihmisten joukko jatkaa kasvuaan. Vuosikymmenten kuluessa Suomeen on muodostunut suuri joukko ihmisiä jotka elävät tartunnan kanssa tietämättään.

- Arvioidaan, että näitä ihmisiä olisi Suomessa 20 - 30 000 mikä on melkoinen joukko, sisätautien ja gasrtoenterologian erikoislääkäri Kalle Jokelainen sanoo.

Tartunnan saanut yleensä jää myös viruksen kantajaksi. Jokelainen suosittelee yksinkertaista verikoetta kaikille, jotka epäilevät saaneensa tartunnan jossain elämänvaiheessa. Ensivaiheen testi voidaan tehdä terveysasemalla tai työterveyshuollossa. Jos vasta-ainetesti on positiivinen, tarkemmat tutkimukset pääkaupunkiseudulla tehdään HUS-erikoissairaanhoidossa. Nykyään virustartunnan hoito on tehokasta ja hoitotulokset hyviä.