Hyppää sisältöön

Joensuulaiset nuoret pääsivät Yle Uutisluokalle

Itä-Suomen koulun Joensuun yksikön kahdeksasluokkalaiset pääsevät ensimmäisten joukossa Yle Uutisluokalle. Peruskoululaisille suunnatun valtakunnallisen hankkeen startissa on mukana seitsemän pilottikoulua. Uutistyön alkeiden opettelun lisäksi tavoitteena on edistää nuorten medialukutaitoa.

Itä-Suomen koulun Joensuun yksikön kahdeksasluokkalaiset aloittavat ensimmäisten joukossa opinnot Yle Uutisluokalla. Peruskoululaisille suunnatun valtakunnallisen hankkeen startissa on mukana seitsemän pilottikoulua.

Joensuulaiset koululaiset seuraavat kymmenien tuhansien brittinuorten jalanjälkiä. Yle Uutisluokan oppi-isä on BBC:n suosittu School Report- hanke, jossa on mukana jo yli 1000 koulua.

Kun nykynuori haluaa tietää, miten maailma makaa, on kovimmassa käytössä yhdistelmä: älypuhelin ja netti. Tämän todistaa kaksi Itä-Suomen koulun tulevaa uutisluokkalaista.

- Mie aina oon Facebookissa. Sieltä pompahtaa uutiset siihen. Niin mie aina luen sitä kautta, Heini Turunen kertoo.

- Se on aina mukana taskussakin puhelin. Helposti sieltä löytää kaiken, jos haluaa jotakin tietää, Samuel Schnider täydentää.

Mikä on totta?

Kun Itä-Suomen koulun historian tunnilla kerrataan talvi- ja jatkosodan vaiheita, Yle Uutisluokalla nuoret toimittajat oppivat tekemään uutisia heitä kiinnostavista aiheista.

Opettajina toimivat Ylen kokeneet journalistit. Jutut julkaistaan koulujen verkkosivuilla sekä Ylen kanavilla ja verkossa. Toimitusjohtaja Lauri Kivisen mukaan Yleisradio haluaa olla mukana hankkeessa, koska medialukutaito on tullut yhä tärkeämmäksi.

Meidän täytyy miettiä, mitä katsomme, kuuntelemme ja luemme.

Lauri Kivinen

- Meidän täytyy miettiä, mitä katsomme, kuuntelemme ja luemme. Punnita sitä, mikä on totta. Kehen voi luottaa. Ja tätä voi harjoitella itse luokassa. Tällainen harjoittelu ja medialukutaidon opettelu sopii meille mitä parhaiten, toimitusjohtaja Kivinen sanoo.

Juttukeikka Petroskoihin

Nuoret ja opettaja odottavat innolla uutiskoulun alkamista. Joensuulaiset oppilaat saavat varmasti ylimääraistä jutunjuurta siirtä, että he käyvät venäjän kieleen ja kulttuurin erikoistunut kielikoulua. Äidinkielen opettaja Päivi Karttunen kertoo, että keväällä nuorilla on mahdollisuus tehdä uutisia ulkomailta.

- Meillähän kahdeksas luokka tekee keväällä oppilasvaihdon Petroskoihin. Aika mahtava juttu olisi, että he kuvais ja haastattelis siellä, opettaja Karttunen ideoi.

Itä-Suomen koulun Joensuun yksikön lisäksi pilottikouluja ovat Jokelan koulu Tuusulasta, Vuosaaren peruskoulu ja Kulosaaren koulu Helsingistä, Turun Varissuon normaalikoulu, Torkinmäen koulu Kokkolasta sekä Niemelän koulu Heinolasta.

Yle Uutisluokka käynnistyy tammikuussa 2014.

Juttua muokattu 27.4.2018 klo 8.39: vaihdettu pääkuva.