1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Henrikki tavoittelee paikkaa avaruudessa

Henrikki Hakala on ensi viikolla kovassa pyörityksessä aivan konkreettisesti. Hän kilpailee kansainvälisessä osanottajajoukossa ainoana suomalaisena paikasta kaupalliselle avaruuslennolle. Nuorimies lähtee fyysisesti ja psyykkisesti rajuihin testeihin terveellä itseluottamuksella.

Kuva: Yle

22-vuotias Henrikki Hakala lähtee ensi viikoksi mittelemään paikasta avaruuteen. Kyseessä on suuren kansainvälisen miesten kosmetiikkaa ja hygieniatuotteita valmistavan merkin kilpailukampanja, jonka päätteeksi valittu joukko päässee parin vuoden sisällä avaruushypylle kaksipaikkaisen aluksen kyydissä.

Yhdysvaltain Orlandossa järjestettävään finaaliin selvisi yli 140 kandidaattia, joista Henrikki ainoana Suomesta. Mukaan pääsee 22   onnekasta.

Kirsikkana kakun päälle on tulossa vielä hävittäjälento, painottomuuslento ja g-voimia mittaava laite.

Henrikki Hakala

Avaruuslento toteutetaan vielä rakenteilla olevalla koneella, joka nousee 103 kilometriin. Tällöin lennon lakipisteessä käydään hetken verran painottomuudessa.

Helsingissä asustava Henrikki Hakala on jo tietoinen siitä, että merten takana häntä odottaa iso nippu erilaisia fyysisiä testejä. Osa niistä on sellaisia, etteivät kaikki pääse tai joudu niihin koskaan elinaikanaan.

- Kirsikkana kakun päälle on tulossa vielä hävittäjälento, painottomuuslento ja g-voimia mittaava laite.

Kaiken pyörityksen ja punnertamisen lisäksi kilpailijoille tehdään myös erittäin tarkat psykologiset testi. Henrikki uskoo, että myös esiintymiskyvyllä on vaikutusta valintaan. Henrikki perustaa uskonsa siihen, että kilpailun järjestäjä varmasti haluaa, että valittu henkilö on sujuva painottomuuden lisäksi myös julkisuuden paineessa.

Lentotietämyksestä ehkä apua

Aivan ennenkokematonta lentämiseen ja rajuihin voimiin liittyvät asiat eivät Henrikille ole, hän on käynyt synnyinpaikkakunnallaan Kauhavalla armeijan lento RUK:n.

Ihan tuommoisesta perusjantterista kung fu:n kahdeksankertaiseen maailmanmestariin.

Henrikki Hakala arvioi kilpakumppaneitaan

- On siitä varmaan vähän hyötyä siellä, laskeskelee Henrikki Hakala etukäteen.

Kunnon kilpailijan asenteella Henrikki on tutustunut kilpakumppaneihinsa ja heidän taustoihinsa ennalta hyvin muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Joukosta löytyy kaikkea vuorikiipeilijöistä pelisuunnittelijoihin.

- Ihan tuommoisesta perusjantterista kung fu:n kahdeksankertaiseen maailmanmestariin, summaa Henrikki Hakala kanssakilpailijoitaan.

Henrikin arvio on, että kung fu:n mestarismiehellä ei ainakaan fysiikasta jää homma kiinni. Muut kilpailijat puolestaan ovat kommentoineet muun muassa Henrikin Facebook-sivuilla olevaa kuvaa, jossa hän poseeraa puolustusvoimien lentohaalareissa.

Kilpailun finaaliin Henrikki on valmistautunut muun muassa treenaamalla fyysistä kuntoaan. Jos hän karsiutuu avaruuslennolta, uskoo hän sen johtuvat siitä, että hän vain ei ole kilpailun järjestäjän mielestä juuri se oikea tyyppi, jota matkalle haetaan.