Moldova ja Georgia ottivat askeleen kohti EU:ta

Ukraina ei allekirjoita assosiaatiosopimusta EU:n kanssa Vilnan huippukokouksessa. Kaksi pienempää entistä neuvostotasavaltaa laittoivat sen sijaan kokouksessa nimikirjaimensa paperiin, joka tähtää allekirjoitukseen ensi vuonna.

Ulkomaat

Moldovan ja Georgian johtajat ovat vahvistaneet sopimukset, jotka johtavat laajojen vapaakauppasopimusten solmimiseen EU:n kanssa ensi vuonna. Assosiaatiosopimus oli alunperin määrä allekirjoittaa kokouksessa myös Ukrainan kanssa, mutta maan hallitus ilmoitti viime viikolla vetäytyvänsä toistaiseksi hankkeesta.

Ukrainan jättäytyminen pois johtui osin Venäjän painostuksesta. Venäjä on painostanut samaan tapaan myös 3,5 miljoonan asukkaan Moldovaa, joka on riippuvainen venäläisestä kaasusta.

Venäjä laittoi aiemmin Moldovan keskeisen vientituotteen viinin tuontikieltoon. Painostuksen odotetaan jatkuvan ainakin sopimusten allekirjoittamiseen saakka.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman van Rompuy kiitti Moldovaa ja Georgiaa "rohkeudesta" liittyä EU:n sopimusten piiriin. Myös Azerbaidzhan allekirjoitti Vilnassa sopimuksen, joka helpottaa viisumien myöntämistä EU-alueelle.