1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

A2 Ero-illan keskustelija Julia Thurén: Monelle lapselle vanhempien ero on helpotus

Demi-lehden tuottaja ja itsekin vanhempien eron lapsena kokenut Julia Thurén kertoo Ero-illassa nuorten kokemuksia vanhempien erosta.

Kotimaan uutiset
Julia Thurén, A2 Ero-ilta, Ajankohtainen kakkonen
Yle

Julia Thurénin vanhemmat erosivat, kun hän oli kahdeksanvuotias.

– Vanhempieni ero tuntui eräänlaiselta aikakauden lopulta. Jaoin mielessäni pitkään elämäni aikaan ennen ja jälkeen eron. Nykyään kuitenkin ajattelen, että vanhempieni ero oli hyvä juttu, koska perheessäni kaikki ovat onnellisia ja tyytyväisiä elämäänsä.

Thurén on Demi-lehden tuottaja, joka keräsi Ero-iltaan Ajankohtaisen kakkosen pyynnöstä nuorten kokemuksia vanhempien erosta.

Osalle nuorista vanhempien ero on ollut elämän rankin juttu, toisille pelastus.

– Monelle lapselle vanhempien ero on helpotus, etenkin jos vanhemmat ovat riidelleet paljon, jompikumpi on pettänyt toista tai jos perheessä on ollut alkoholismia tai mielenterveysongelmia. Moni toivoo, että vanhemmat olisivat eronneet paljon aikaisemmin.

Thurénin mukaan moni demiläinen pitää idioottimaisena sitä, että vanhemmat haluavat väen väkisin olla yhdessä lasten takia.

– Lapset kärsivät tästä syystä eniten.

Lapset erotilanteiden terapeutteina

Thurénin huomioiden mukaan nuoret toivovat, etteivät vanhemmat käyttäisi lasta terapeuttina tai kaverina erotilanteessa.

– Monen nuoren mielestä on surullista, että jompikumpi vanhemmista ei enää ole kiinnostunut lapsesta eron jälkeen. Yleensä se on aina isä.

Esimerkiksi näin asiasta ajattelee nimimerkki Mustikkashotti Demi-lehden keskustelupalstalla:

– Olen onnellisempi nyt kun silloin kun vanhempani olivat yhdessä. Ei ollut kivaa löytää äitiä yksin itkemästä kotoa. Eron jälkeen toimin äidille tavallaan jonain "terapeuttina", mikä oli tavallaan aika raskasta mutta opin siinä myös tuntemaan äitini paremmin.

Nimimerkki *HUOHoikeesti_ *puolestaan tietää, miltä tuntuu, kun äiti pitää lastaan kaverinaan.

– Äidistä huolehtiminen jatkuu edelleen, vaikka olen lähes täysi-ikäinen. En koe, että meillä olisi "normaali" äiti-tytär-suhde. Ollaan aika tasavertaisia. Nyt kun en enää asu äidin kanssa, huomaa että ollaan lähinnä kavereita.

Ajankohtaisen kakkosen Ero-ilta TV2 tiistaina 3.12. klo 21.00