Terveydenhuolto kummastelee vanhempien passiivisuutta

Terveydenhuolto on ihmeissään vanhempien vähäisestä kiinnostuksesta HPV-rokotette kohtaan. Keminmaan kunnan terveyskeskuslääkäri Harri Silvolan mukaan Keminmaassa vain joka kolmas yhdeksäsluokkalaisista tytöistä on päättänyt ottaa rokotteen.

Kotimaa
Kaksi HPV-rokotuspiikkiä.
Keminmaassa vain joka kolmas yhdeksäsluokkalaisista tytöistä on päättänyt ottaa kohdunkaulan syöpää ehkäisevän rokotteen.Jarkko Heikkinen / Yle

Terveydenhuollossa kummastellaan vanhempien passiivisuutta HPV-rokotetta koskevassa tiedonhankinnassa. Esimerkiksi torstaina Keminmaassa järjestetty rokote-info veti paikalle vain kourallisen papilloomavirusrokotteesta kiinnostuneita vanhempia.

Keminmaan kunnan terveyskeskuslääkäri Harri Silvola kummastelee vähäistä kiinnostusta, sillä julkisuudessa syntynyt kohu on aiheuttanut epätietoisuutta rokotetta kohtaan. Kunnassa keskimääräistä parempi rokotekattavuus on romahtanut heikoksi, sillä vain noin joka kolmas yhdeksäsluokkalainen tyttö on suostunut ottamaan kohdunkaulan syöpää ehkäisevän rokotteen.

– Ollaan huolestuneita siitä, että miltä pohjalta rokotyspäätöksiä tehdään. Toivotaan, että päätös perustuisi tiedolle riskeistä ja hyödyistä, Silvola pohtii.

Silvolan mukaan vanhemmilla on keskeinen rooli tiedottamisessa ja rokotteen antamiseen tarvitaan vanhempien suostumus.

– Toki yhdeksäsluokkalaiset tytöt tekevät jo tekevät päätöksen itse, Silvola kertoo.