1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Luututkija näkee eläinten luissa ankaran elämän jäljet

Lahden torikaivauksien aikana eräästä kuopasta löytyi hevosen kallo, runsaasti pieneläinten luita, kenkälankki ja sulake. Osteologin tehtävä on selvittää muun muassa tämän löydöksen tarina.

Kotimaan uutiset
Lahden torikaivauksissa löytyi muun muassa hevosen kallo
Lahden torikaivauksissa löytyi muun muassa lähes kokonainen hevosen kallo Vihtori Koskinen/ Yle

Lahden torikaivaukset päättyivät, mutta monen tutkijan työ vasta alkoi. Torilta löytyi astioiden, lasinpalasten ja vanhojen kaivonrenkaiden lisäksi myös runsaasti luita. Yhteensä eri eläinten luita löytyi noin kymmenen banaanilaatikollisen verran. Luita tutkiva osteologi Anne-Mari Liira kertoo, että nämä luut tutkitaan perusteellisesti.

- Usein arkeologisissa kaivauksissa löytyy paljon luita, mutta niille ei oikeastaan tehdä mitään. Lahden torilta löytyneet luut kuitenkin analysoidaan tarkasti, hän kertoo.

Osteologilla riittääkin työnsarkaa Lahden toriluiden tutkimisessa, sillä luita on kymmenen banaanilaatikollista ja osa luista on pientä silppua. Pari laatikollista jo tutkinut osteologi Liira on törmännyt noin kymmeneen eri eläinlajiin.

- Tähän mennessä luista on löytynyt nautaa, hevosta, sikaa, lammasta, vuohta, kalaa ja tietysti erilaisia pikkujyrsijöitä. Uskon, että joitain lajeja on löytämättä. Tutkimme eläimistä mitä lajeja Lahden kylässä on ollut, ja kuinka paljon niitä on ollut. Mahdolliset sairaudet tutkitaan myös. Luista pystytään tutkimaan sekin, ovatko eläimet olleet ruokana vai jossain muussa käytössä.

Hevosen vasemman jalan luunpalasia
Hevosen jalan luista voi päätellä eläimen eläneen kovan elämänVihtori Koskinen/ Yle

Sulake, kenkälankki ja hevosen kallo?

Lahden alatorin kaivauksissa löytyi muun muassa lähes kokonainen hevosenkallo ja osia jalkojen luista. Osteologi Liiran mukaan eläin on ollut kuollessaan vanha.

Hevosella on myös ollut vaivoja jaloissa, koska nivelpinnoissa näkyy kulumia ja lisäkasvua. Osteologin mukaan torilta löytynyt hevonen on elänyt kovan elämän.

Luista näkee millaisen elämän kukin eläin on elänyt, mutta sitä hevosen luut eivät kerro, miksi ne olivat samassa löytökuopassa kenkälankkirasian ja sulakkeen kanssa.

- Kuopasta löytyi monien pieneläinten nikamia ja kylkiluita. Olemme miettineet, että ne on saatettu nylkeä sinne. Mutta se, miksi kuopassa oli myös sulake ja kenkälankki, on vielä mysteeri, Liira naureskee.

Sulakkeen ja kenkälankin ajautuminen samaan kuoppaan hevosen luiden kanssa jäänee ikuiseksi mysteeriksi, mutta tavarat auttavat tutkijaa luulöydösten ajoittamisessa.

- Koska tavarat olivat samassa kuopassa hevosen luiden kanssa, niin niiden perusteella luiden ikä on määritettävissä helposti. Näyttäisi siltä, että luulöydöksen ajoittuvat 1920-luvulle.

Lue seuraavaksi