Hyppää sisältöön

Sofi Oksasen kyyhkyset lentävät Kuopioon

Kansallisteatterissa kantaesityksensä saanut Kun kyyhkyset katosivat -näytelmä tulee Kuopiossa näyttämölle tammikuussa 2016. Kuopiossa näytelmän ohjaa virolainen Priit Pedajas. Ohjaajalla on voimakkaita omakohtaisia kokemuksia aikakaudesta, josta Sofi Oksasen kirjoittama alkuperäisteos kertoo.

Kuva: Antti Karhunen / Yle

Kuopion kaupunginteatterin päänäyttämölle saadaan suurteos tammikuussa 2016. Viron lähihistoriaan sijoittuva Kun kyyhkyset katosivat saa ensi-iltansa tammikuussa 2016.

Sofi Oksasen kirjaan perustuva näytelmä sai kantaesityksensä Suomen Kansallisteatterissa viime keskiviikkona. Sen jälkeen myös Kuopion kaupunginteatterin johtajalla on riittänyt kiirettä.

- Kantaesityksen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa kirjailija mainitsi, että teos tulee myös Kuopioon. Meitäkin haastateltiin ja ajattelimme, että kerrotaan se nyt kaikelle kansalle, sanoo Kuopion kaupunginteatterin johtaja Pekka Laasonen.

Virolaisohjaajan Suomen esikoinen

Lisää mielenkiintoa näytelmään tuo sen virolainen ohjaaja Priit Pedajas. Eesti Draamateaterin taiteellisena johtajana toimivalla Pedajasilla on itse elänyt samalla aikakaudella, mistä teos kertoo.

- Teos selittää ja antaa kuvan lähihistoriasta, joka oli hyvin vaikeaa aikaa Virossa. Niistä erittäin vaikeista vaihtoehdoista jokaisen piti tuolloin valita tehtäväkseen jotain, Pedajas pohtii.

Kun kyyhkyset katosivat on Priit Pedajasin ensimmäinen ohjaustyö Suomessa. Mies on myös lahjakas laulaja ja hän tekee tulevan näytelmän musiikin. Lisäksi lavastus ja puvustus tehdään virolaistyönä.

Vaikka ohjaaja on itse elänyt näytelmän teemoja, ei hän koe olevansa liian sisällä tuon ajan tapahtumissa. Myös Oksasen kuvaukselle hän antaa kiitosta.

- Minua on aina kiinnostanut tehdä sellaista, mistä opin jotain uutta. Sofi Oksasen kirjassa on paljon uutta minullekin, mutta voi olla, että elämä oli tuolloin vielä sekavampaa, Pedajas sanoo.

Neuvostovallan jälkeen Viron teattereissa on käsitelty voimakkaasti niitä teemoja, jotka aiemmin olivat kiellettyjä. Myös Viron omaa historiaa on käsitelty paljon. Siitä huolimatta Pedajas pitää tärkeänä, että historiaa tarkastellaan paitsi Virossa niin myös Suomessa.

- Historia on tärkeää. Se on sitä, mistä tulemme ja keitä me olemme, Pedajas muistuttaa.

.
.