Kemin ensimmäinen Lumilinna toi valkeutta laman keskelle

Kemissä ihasteltiin ja harmiteltiinkin maailman suurinta Lumilinnaa, jota esiteltiin kaupunkilaisille vuonna 1995 - keskellä syvintä lamaa, kun joka neljäs kaupunkilainen oli työttömänä.

Kuva: Ari-Pekka Keränen / Yle

Kemin ensimmäinen Lumilinna rakennettiin talveksi 1996. Suomi oli lamassa ja Kemissäkin työttömyysprosentti 25. Maailmanlaajuistakin huomiota saanut maailman suurin Lumilinna ei lämmittänyt läheskään kaikkia, sillä kaupungin verorahoja kului rakentamiseen 800 000 markkaa.

Avajaisissa linnaa ihasteltiin ja ohjelmaa esittivät huippuesiintyjät Karita Mattilasta alkaen. Kemiläistä "luovaa hulluutta" suitsutettiin, mutta keskustelu sai kriittisiä sävyjä, kun huomattiin budjetin paukkuneen yli.

Ensimmäisestä, maailman suurimmasta, Lumilinnasta alkoi Kemin talvimatkailun uusi aika. Tänä talvena sisäsatamaan nousee jo yhdeksästoista Lumilinna.

Yle käsitteli Kemin lumilinnahanketta vuonna 1996 esitetyssä ohjelmassa, jonka löydät Elävästä arkistosta. Ohjelmassa vilahtelee tuttuja kasvoja paitsi kaupungin johtoportaasta ja linnaväestä myös Yle Perämerestä - nuorekkaampana ja viiksekkäämpänä tosin.

Elävästä arkistosta löytyy myös muita mielenkiintoisia Meri-Lappia käsitteleviä video- ja audioleikkeitä.