1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kristina Cruises lupaa palauttaa maksut – Menettelytavasta ei vielä selvyyttä

Kristina Cruises on antanut Kilpailu- ja kuluttajavirastolle vakuuden, joka vastaa suuruudeltaan asiakkaiden maksamia ennakkomaksuja. Yhtiö selvittelee kaiken aikaa menettelytapoja, joilla maksut voidaan palauttaa asiakkaille. Kilpailu- ja kuluttajavirasto ei ota maksujen palautukseen minkäänlaista kantaa.

Kuva: Juha Korhonen / Yle

Kristina Cruises ilmoitti keskiviikkona peruuttavansa kaikki Kanariansaarten risteilyt kannattamattomina. Peruutukset koskevat kaikkiaan noin 2 500 asiakasta.

Yhden risteilyn hinta vaihtelee noin 1 200 eurosta 2 500 euroon. Yhtiö aikoo maksaa kaikki risteilyt asiakkailleen takaisin, mutta menettelytavasta ei ole vielä selvyyttä. Toimitusjohtaja Mikko Partanen sanoo, että yhtiö tiedottaa asiakkaita heti, kun maksutavat selviävät.

– Teemme kovasti töitä selvittääksemme, mitä kanavaa pitkin maksut palautetaan. Kun se on selvä, lähtevät maksut liikkeelle. Meillä on valmiina jokaiselle asiakkaalle kirjekuori osoitteen kera odottamassa. Kun saamme tiedon, lähestymme jokaista asiakasta postitse henkilökohtaisesti, Partanen sanoo.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto ei ota vielä minkäänlaista kantaa siihen, mitä oikeuksia kuluttajilla on maksun takaisin saamisessa. Virasto odottaa tietoa siitä, pääseekö Kristina Cruises yrityssaneeraukseen. Virasto ohjeistaa asiakkaita seuraamaan tiiviisti yrityksen verkkosivuja ja tiedotusta.

– Tietysti vastuu tiedotuksesta on Kristina Cruisesilla, mutta nimenomaan yritys on se taho, johon kuluttajan kannattaa olla yhteyksissä, sanoo viestintäjohtaja Laura Salmi.

Kristina Cruises on Partasen mukaan asettanut Kilpailu- ja kuluttajavirastolle vakuuden, jonka virasto vaatii kaikilta suomalaisilta matkanjärjestäjiltä.

– Vakuus vastaa asiakkaiden maksamia ennakkomaksuja. Tällä on varmistettu se, että asiakkaat saavat rahansa takaisin, Partanen kertoo.

Kristina Cruises ja Kilpailu- ja kuluttajavirasto odottavat nyt, että yrityssaneerausprosessi lähtee liikkeelle. Ennen sitä maksujen palauttamista ei voi aloittaa. Kristina Cruises lähetti yrityssaneeraushakemuksen Etelä-Karjalan käräjäoikeuteen torstaina.