1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Historiallinen kenttäalttari vihittiin käyttöön Parolannummella

Perimätiedon mukaan kyseisellä paikalla toimitettiin jo 1930-luvulla kenttäjumalanpalveluksia, jotka liittyivät Parolan alueella pidettyihin sotaväen harjoituksiin sekä sotaväen ja siviilien yhteisiin tapahtumiin kuten omaisten päiviin.

Kotimaan uutiset
Parolannummen kivinen kenttäalttari.
Markku Karvonen / Yle

Panssariprikaatin tuulisen kylmälle kentälle Hattulan Parolannummelle oli perjantaina kokoontunut joukko juhlavieraita todistamaan, miten varuskunta sai käyttöönsä kunnostetun vanhan kenttäalttarin.

Pyörökivillä koristetun yksinkertaisen alttarin ympäristö oli aikojen saatossa päässyt kasvamaan umpeen, ja alttari joutunut enemmän tai vähemmän unohduksiin. Syksyn aikana vapaaehtoiset kunnostavat alttarin ja sen ympäristön.

Aivan tarkkoja tietoa kivisestä alttarista ei ole säilynyt. Se on valmistunut 1930-luvun alussa ja sitä on käytetty muun muassa kenttähartauksissa ja perimätiedon mukaan siellä on siunattu myös sotaan lähteneitä miehiä.

Panssariprikaati halusi vihkiä alttarin käyttöön juuri talvisodan syttymisen muistopäivän ja itsenäisyyspäivän alla. Vihkijöinä olivat kenttärovasti Jukka Lehto, prikaatin kenttäpastori Markus Korpela ja Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Isä Markus.

Vanha alttari siviilienkin käyttöön

Panssariprikaatin kenttäpastori Markus Korpela kertoo, että kenttäalttari palvelee tarvittaessa hartaustilana, sen ympäristössä voidaan järjestää kenttähartauksia ja -ehtoollisia. Lisäksi alttarilla voidaan sään salliessa järjestää vaikka kastetilaisuuksia tai avioliittoon vihkimisiä.

Lisäksi alttarilla voidaan sään salliessa järjestää vaikka kastetilaisuuksia tai avioliittoon vihkimisiä.

Markus Korpela

– Kenttäalttarin ympäristö on myös muistomerkki, joka muodostaa eräänlaisen parin varsinaisen kasarmialueen reunalla oleville muistomerkeille.

Korpela sanoo, että alttari muistuttaa myös nykyisiä sotilaita ja prikaatissa palvelevia itsenäisyyden ja Isänmaan keskeisistä vaiheista ja siitä, että minkälainen voimavara kristilliset arvot ovat olleet suomalaisille varsinkin kaikkein kriittisimpinä historian vaiheina.

– Parolannummella suomalaiset sotilaat ovat harjoitelleet ja kokoontuneet vuosisatojen ajan. Tämä kenttäalttari on rakennettu 30-luvulla ennen viime sotia ja se on silloin ollut käytössä. Nyt se muodostaa kaaren ja jatkumon tähän nykyhetkeen niistä ajoista, kun suomalaiset sotilaat ennen talvisotaa kokoontuivat tämän alttarin äärellä.

Lue seuraavaksi