Joiku voi syntyä jääkaapin hurinasta

Joikaaja on täysin omassa olossaan ja omissa tiloissaan joikatessaan. Joiku voi syntyä mistä tahansa, mitä näkee tai kuulee. Joikaamalla voi myös saada luokseen kaivatun ihmisen. Näin sanoo Angelit-bändin Ursula Länsman, joka vetää sisarensa Tuunin kanssa joikupajaa Sympaatti-tapahtumassa Rovaniemellä.

Kuva: Tuuni Partti

Ursula Länsmanin mukaan jokaisessa ihmisessä on periaatteessa kyky oppia joikaamaan.

- Tietyllä tavalla kyllä. Joikaaminen on jokaisen ihmisen henkilökohtainen asia silloin, kun se ei tapahdu lavalla. Voit joikata itsellesi kaverin, kun olet yksin ja fiilistelet. Jos tulee ikävä, niin joikaat vaikka oman äidin tai isän tai tyttären tai aviomiehen paikalle. Kun joikaat ne ihmiset, he tulevat sinun luo.

Voit joikata itsellesi kaverin, kun olet yksin ja fiilistelet.

Ursula Länsman

Joikaaja on joiku

Ursula ja Tuuni Länsman ovat esiintyneet yhdessä Angelin tyttöinä ja sittemmin Angelit-yhtyeenä jo vuosikymmeniä. Esiintymistilanteessa joikuun ei enää tarvitse erikseen virittäytyä.

- Se tulee luonnostaan. Meillä on molemmilla oma tyylimme, että miten se lavalla tapahtuu, Ursula kertoo.

Lava- eli esiintymisjoikaaminen on Ursulan mukaan aivan erilaista kuin joikata yksikseen.

- Itsekseen ollessaan on paljon vapauteempi ja täysin omissa oloissaan. Joiku on oma tilansa, joka ottaa kokonaan. Olet yhtä ja samaa joikua päästä varpaisiin. Joikatessa et ole sinä, vaan se juttu, jota joikaat.

Ursula Länsman sanoo, että yksin joikaaminen on paljolti improvisointia.

- Joiu´ssa on perussävelmä tai rytmiikkaosa, mutta siinä välissä voi tehdä mitä vaan ja palata sitten perussävelmään. Jos joiku on jonkun, esimerkiksi Nils-Aslak Valkeapään, niin siinä on hänen joikunsa melodia, mutta siitä voi improvisoida ja käydä muualla ja pyöriä sen joikumelodian ympärillä.

Äänet ovat joikujen lähteitä

Ursula Länsman ei osaa sanoa, miltä joikatessa tuntuu. Hän on siinä hetkessä niin läsnä, että mukana on koko kroppa.

Joikatessa et ole sinä, vaan se juttu, jota joikaat.

Ursula Länsman

- Se hetki on enemmän kuin tarina ja ajatus. Siinä on ihan kokonaan ja ihan toinen tyyppikin, joka joiu´n mukaan aina vaihtuu.

Ursula Länsman saattaa puhjeta joikuun vaikka radio-ohjelmaa kuunnellessaan

- Se voit olla vaikka sinä ja se minkälaisilla äänenpainoilla puhut radiossa. Jokaisen ihmisen puheessa on oma rytminsä ja omat äänensävynsä ja kun lisää asian, josta puhutaan, niin joiku voi lähteä siitä. Voi se lähteä myös vaikka kylmäkaapin hurinasta tai mistä tahansa äänestä. Nykyään on paljon kaikenlaisia koneitten ääniä ja välillä joiu´ussa on moottorikelkkaa ja auton ääntä, välillä linnunviserrystä.

Ursula Länsman ei erittele joiu´un merkitystä elämässään, koska se kuuluu siihen niin oilennaisena osana.

- Jos ei ole joikaamista, ei ole elämää. Jos ei ole elämää, ei ole joikaamista, hän kiteyttää.

Angelit eli Ursula ja Tuuni Länsman kertovat joikaamisesta ja ohjaavat sen perustekniikoihin joikupajassa Rovaniemellä 6.-7.12. Joikupaja on osa lasten ja nuorten kuorotapahtuma Sympaattia, joka käynnistyy 5. joulukuuta ja jatkuu sunnuntaihin 8.12. saakka.