Haminan kirkkoherra Pennanen: Toivottavasti haaveesta ei tule painajainen

Haminan Marian kirkko vihitään sunnuntaina vuoden kestäneen restaurointi- ja korjausurakan jälkeen. TV1:llä nähtävässä messussa vihitään myös uudet kirkkotekstiilit ja urut. Kirkkoherra Pennasen pelkona on, että kaikki halukkaat eivät sunnuntaina mahdu kirkkoon sisälle.

Kotimaa
kirkkoherra jari pennanen
Kirkkoherra Jari Pennanen Haminan Marian kirkon alttarilla 9. lokakuuta 2013. Kuvan uudet kirkkotekstiilit on suunnitellut ja valmistanut taiteilija Helena Vaari.Seppo J.J. Sirkka

Haminan Marian kirkon iso remontti alkoi tammikuussa ja kirkko on ollut poissa käytöstä siitä saakka. Vuoden kestäneessä remontissa kirkosali ja kirkkotekstiilit uudistettiin. Kirkkoon hankittiin myös uudet urut.

Sunnuntaina, 1. adventtina, Marian kirkko vihitään uudelleen käyttöön. Vihkijä on Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen. Yle televisioi messun ja se alkaa TV1:llä kello 10.

Haminan kirkkoherra Jari Pennanen on iloinen, että koko Suomi pääsee nauttimaan jumalanpalveluksesta television välityksellä. Hän on myös tavattoman kiitollinen siitä, että suuri remontti on saatu tehtyä ja heidän kirkkonsa on nyt hieno ja juhlava. Hänen 20 vuoden unelmansa on toteutunut.

Mutta kirkkoherra Pennasella on myös pelko mielessä.

- Jokainen pappi unelmoi siitä, että kirkko olisi tupaten täynnä. Tällä kertaa tiedän, että se on täynnä, mutta entä jos kaikki halukkaat eivät mahdukaan sisälle. Suuri haave on kääntymässä pieneksi painajaiseksi, naurahtaa Pennanen.

Seurakunnassa on tehty tilannetta varten varasuunnitelma. Kirkon vieressä on seurakuntakeskus Simeon-talo, jonka tiloihin on hankittu iso näyttö, josta televisioitavaa messua voi seurata.

- Näytöltä voi seurata suorasta tv-lähetyksestä mitä sisällä tapahtuu ja kun katsoo ikkunasta ulos, näkee kirkon myös ulkoa päin, toteaa kirkkoherra Jari Pennanen.

Marian kirkon remontin aikana on sattunut mielenkiintoisia asioita. Muun muassa urkuparven puretun lattian alta löytyi kätkö, jossa oli tyhjiä viinapulloja ja muuta esineistöä. Vastapainoksi urkuparven alle kätkettiin aarre, joka sisältää terveiset vuodelta 2013.