1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Lemmikkieläimen purema voi olla kohtalokas

Ihmiset vähättelevät usein oman rakkaan lemmikkinsä aiheuttamia puremavammoja. Lemmikkieläimet voivat kantaa suussaan myös ihmisille vaarallisia bakteereja.

terveys
Koira makaa lattialla.
Kia-Frega Tyynismaa / Yle

Lemmikkieläimet aiheuttavat ihmisille vuosittain kymmeniätuhansia purema- ja raapimisvammoja.

Vaikka suurin osa puremavammoista on lieviä, puremapotilaita päätyy jopa teho-osastolle asti.

- Tehoa vaativia on korkeintaan yksi vuodessa, mutta päivystykseen saapuu useampia potilaita vuodessa, sanoo Turun yliopistollisen keskussairaalan sairaalahygienian ja infektiotorjuntayksikön ylilääkäri Esa Rintala.

Rintalan mukaan sormiin, kasvoihin tai nivelten alueelle kohdistuvat puremat ovat vaarallisimpia.

- Silloin suosittelen antibioottihoitoa. Näissä on se salakavala asia, että pienikin puraisu voi johtaa verenmyrkytysinfektioon.

- Sitä ei tiedetä, miksi joillakin ihmisillä voi käydä niin. Se on ilmeisesti kiinni ihmisen omasta immuniteetista ja sattumasta, Rintala kertoo.

Rakkaan lemmikin puremia ei pidetä vaarallisina

Ylilääkäri Esa Rintala uskoo, että oman lemmikin puremia usein vähätellään.

Eläimen suu ei ole steriili. Myös lemmikkieläin voi kantaa suussaan ihmiselle vaarallista bakteeria.

Esa Rintala

- Rakkaan lemmikin puremiin ei välttämättä kiinnitetä huomiota ennen kuin haava tulehtuu. Eläimen suu ei ole steriili ja myös lemmikkieläin voi kantaa suussaan ihmiselle vaarallista bakteeria.

Rintala suosittelee, että jokaisella eläinten kanssa tekemisissä olevalla olisi jäykkäkouristusrokote voimassa. Lemmikkieläinten kanssa ei tarvitse pelätä vesikauhua, mutta muiden eläinten puremista voi koitua ikäviä seurauksia.

- Emme tiedä esimerkiksi luonnoneläinten tai rokottamattomien tuontieläinten historiaa. Varsinkin jos eläin käyttäytyy poikkeavasti, pitää huomioida myös se vesikauhun mahdollisuus, Rintala huomauttaa.

Ajoittain myös lemmikkieläimen purema voi olla kohtalokas.

- Suomessa on muutamia tapauksia vuosittain, joissa kehittyy verenmyrkytys. Yleensä taustalla on koiran purema ja verenmyrkytys on yhden tietyn bakteerin aiheuttama. Bakteeri tuottaa sellaisia toksiineja, joista seuraa erittäin vakava verenmyrkytys, Rintala sanoo.

Myös ihmisen purema vaatii antibioottihoitoa

Rintala muistuttaa, että myös ihmisten puremista voi seurata infektioita. Ihmisen purema on kolmanneksi yleisin kaikista infektioita aiheuttavista puremista. Yleisin infektioiden aiheuttaja on koira ja seuraavaksi yleisin on kissa.

Ihmisen purema aiheuttaa yleensä suuremman vamman, koska ihmiset eivät yleensä pure toisiaan.

Esa Rintala

- Ihmisen purema aiheuttaa yleensä myös suuremman vamman, koska ihmiset eivät yleensä pure toisiaan. Infektioriski on silloin vähintään yhtä suuri kuin eläinten puremissa.

Rintalan mukaan ihmisten puremien kohdalla pitäisi aina aloittaa ehkäisevä antibioottihoito.

- Sama koskee kissan puremia. Koiran puremissa antibioottihoitoa ei välttämättä tarvita, koska infektioriskit eivät ole niin suuret.

Lue seuraavaksi