Lääkärintodistus poisti valeallergiat kouluista Raumalla

Rauma alkoi viime vuonna vaatia terveydenhoidon antamaa todistusta erityisruokavaliota haluavilta koululaisilta. Tämän seurauksena erityisruokien kysyntä on vähentynyt merkittävästi.

Kotimaa
Oppilas annostelemassa ketsuppia makaronilaatikolle kouluruokalassa.
Yle

Tiukentuneet allergiaohjeet ovat vähentäneet lasten erityisruokavalioita merkittävästi Raumalla.

Kaupungin perustama allergiatyöryhmä päätti vuoden 2012 syksyllä, että lapsen erityisruokavaliot käydään aina läpi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Jo pelkällä ilmoituskaavakkeen muutoksella saatiin aikaiseksi paljon.

– Aikaisemmin meillä oli kaavakkeessa lueteltu aineita ja rasti ruutuun -menetelmällä sai valita, mille on allerginen. Poistimme tämän kaavakkeen ja nyt meille pitää luetella allergisoivat aineet ja kertoa, mitä oireita niistä tuli. Tämä päätös puri heti: lasten erityisruokavaliot vähenivät 30 prosenttia, kertoo Rauman ruokapalveluiden tuotantopäällikkö Eija Väinölä.

Kala-allergiat vähenivät merkittävästi

Raumalla päädyttiin uudistamaan allergiaruoka-käytännöt sen jälkeen, kun sairaalan allergialääkärit kuulivat, kuinka paljon kouluissa on allergiaruokaa tarvitsevia lapsia.

– Tilanne on se, että allergiaruokavalioita meillä on enää 4–5 prosenttia, eli nyt tilanne on hyvällä mallilla. Tavoitteena on kansallisestikin, että vuoteen 2018 mennessä allergiaruoat saadaan vähenemään puoleen ja meillä on tässä onnistuttu, Väinölä kehuu Rauman saavutusta.

Rauman ruokapalveluiden tuotantopäällikkö Eija Väinölä kertoo, että erityisruokavaliota tarvitsevan lapsen vanhemmat ottavat yhteyttä terveydenhoitajaan. Allergialapun saa terveydenhoitajalta tai tarvittaessa lääkäriltä.

– Esimerkiksi kala-allergian taustalla oli aiemmin usein se, että ei pidetty kalaruoasta. Kyllä tässä oli väärinkäytöksiä. Viime vuodesta kala-allergiat ovat vähentyneet selvästi. Aiomme jatkaa samalla linjalla jatkossakin, Väinölä sanoo.