Yle Uutiset sodan runtelemassa Syyriassa: Damaskoksen kaupunkisodassa rintamalinja kulkee lähiöiden läpi

Noin 200 metriä rintamalinjalta lapset leikkivät ja ihmiset käyskentelevät kaduilla. Välillä kuuluu paukahduksia, joihin kukaan ei tunnu reagoivan. Sotaan voi ilmeisesti tottua, kirjoittaa Yle Uutisten toimittaja Tom Kankkonen Syyriasta.

Syyria
Mies aseen kanssa seisomassa kadulla.
Damaskoksen Tadamonin alueella hallituksen ja kapinallisten välisen rintamalinjat kulkevat talojen välissä.Tom Kankkonen / Yle Uutiset

Syyriassa maan armeija on vallannut takaisin useita kapinallisten valvomia alueita lähellä Damaskosta, mutta monin paikoin osapuolet ovat jumiutuneet asemasotaan.

Tadamonissa Damaskoksen etelälaidalla on katuja, jotka pitää ylittää juosten.

- Go, go, huutaa paikallinen oppaamme kun juoksemme pienen kujan yli.

Olemme hallituksen valvomalla alueella. Täällä pelätään kapinallisten tarkka-ampujia.

Nousemme kerrostalon ylimpään kerrokseen. Asunnoissa näkyy hajonneita huonekaluja ja muuta roinaa lojuu siellä täällä. Väliseiniin on puhkottu kulkuaukkoja. Nyt tämä on rintamalinjaa. Ammuskelua kuuluu harvakseltaan.

Talo on täynnä Syyrian hallituksen sotilaita, he ovat paikallisten kodinturvajoukkojen jäseniä - talon toisella puolella ovat kapinalliset. Ulkoseiniin puhkaistuista tähystysaukoista näkyy kapinallisten puolelle. Välissä on raunioitunut ei-kenenkään-maa.

"Outoa taistella oman maan ihmisiä vastaan"

Yhdestä aukosta tähystävä nuori mies myöntää, että tuntuu kummalliselta, kun vastapuolellakin on syyrialaisia.

- Tämä on outoa, mutta presidenttimme Bashar al-Assad on tarjonnut syyrialaisille taistelijoille armahdusta. Jos he eivät sitä huoli, totta kai me yritämme suojella väestöä, kertoo mies, joka sanoo menettäneensä useita ystäviään ja sukulaisiaan sodassa.

Täällä lähes kaikki haluavat esiintyä nimettöminä.

Kapinallisten riveissä on syyrialaisten lisäksi entistä enemmän ulkomaalaisia islamistitaistelijoita, sanoo Syyrian armeijan upseeri, joka ei halua näyttää kasvojaan kamerallemme.

- Me tiedämme - että toisella puolella on myös muun muassa libyalaisia, irakilaisia ja tsetsheenejä upseeri sanoo. Väitettä on mahdotonta tarkistaa juuri tämän paikan osalta.

Syyrian armeija on viime aikoina vahvistanut otettaan Damaskokseen esikaupunkialueista ja upseeri uskoo, että Tadamonissakin kapinalliset saadaan selätettyä

- Sitten ihmiset voisivat palata koteihinsa, normaaliin elämään, mies sanoo toiveikkaasti.

Siviilit asuvat rintaman kupeessa

Täällä asuu jo nyt paljon siviilejä. Parinsadan metrin päässä ihmiset seisoskelevat juttelemassa täysin rauhallisina pienen kaupan edustalla.

- Me emme oikeastaan enää pelkää, mutta olen tietysti kovasti huolissani kun lapset liikkuvat ulkona, sanoo kotirouva Razan Mustafa.

Hänen miehensä on mukana paikallisissa kodinturvajoukoissa.

- Pelkään tietenkin, alussa enemmän mutta nyt olen jo tottunut.

Sotaan voi ilmeisesti tottua. Noin 200 metriä rintamalinjalta lapset leikkivät ja ihmiset käyskentelevät kaduilla. Välillä kuuluu paukahduksia, joihin kukaan ei tunnu reagoivan.

Kaupoissa näyttää olevan paljon tavaraa. Hallitus yrittää pitää huolta omistaan. Tällä matkalla kapinallisten valvomia alueita voi tarkastella vain kaukaa, mutta tuhot sillä puolella näyttävät valtavilta.