Jyrki Kasvi: Robotti sängyn alla

Robotit purkavat muurin digitaalisen ja fyysisen maailman väliltä, kirjoittaa Jyrki Kasvi blogissaan.

Yle Blogit
Jyrki Kasvi
Jyrki Kasvi.Lassi Seppälä / Yle

Robotteja on käytetty teollisuudessa ja vuosikymmenten ajan, mutta nyt ne ovat murtautumassa ihmisten arkeen. Älykkäät pölynimurit ja pesukoneet ovat vasta alkua. Pian pellon kyntää tekoälyn ohjaama traktori, (siirryt toiseen palveluun) ja autot ajavat itse itseään.

Miksi tuhlata aikaa ratin takana, kun tekoäly ajaa ihmistä turvallisemmin ja taloudellisemmin (siirryt toiseen palveluun)? Auton ajaessa voi ottaa vaikka torkut tai vastata sähköposteihin.

Pian kenenkään ei kannata hankkia ajokorttia. Osa tieverkosta voidaan purkaa tarpeettomana. Taksinkuljettajia näkee vain vanhoissa elokuvissa.

Radikaaleimmat muutokset nähdään työpaikoilla. Oxfordin yliopistossa tehdyn selvityksen mukaan jopa puolet työpaikoista voidaan 20 vuodessa korvata roboteilla ja tekoälyillä.

Jää nähtäväksi, onko sosiaalinen reaktio nyt yhtä raju kuin 200 vuotta sitten.

Pankkivirkailijoiden korvaaminen pankkiautomaateilla oli vasta alkua. Esimerkiksi maailman arvopaperikaupastatekoälyt hoitavat (siirryt toiseen palveluun)yhä suuremman osan, koska ihmiset ovat yksinkertaisesti liian hitaita.

Joka toinen meistä joutuu opettelemaan uuden ammatin.

Vastaavasti robotit mahdollistavat aivan uudenlaista teollisuutta, joka ei ihmisvoimin ole ollut mahdollista.

Esimerkiksi purkujätteiden lajittelu ja kierrätys eivät ole kannattaneet taloudellisesti ennen suomalaisen ZenRoboticsin (siirryt toiseen palveluun) kehittämää robottia. Nyt entinen kaatopaikkajäte tuottaa rahaa.

Vastaavaa on koettu viimeksi 1800-luvulla, kun höyry korvasi ihmisen ensisijaisena voimanlähteenä, ja teollisuusyhteiskunta korvasi maatalousyhteiskunnan.

Jää nähtäväksi, onko sosiaalinen reaktio nyt yhtä raju kuin 200 vuotta sitten.

1700-1800-lukujen vaihteen luddiitit tuhosivat Iso-Britanniassa ensimmäisen sukupolven teollisuusautomaatiota, kutojat työttömiksi tehneitä kehruu-jennyjä.

Lopulta Iso-Britannian armeija jouduttiin kesken Napoleonin sotia määräämään suojaamaan tehtaita, ja vuonna 1812 parlamentti sääti lain, jossa koneen rikkomisesta määrättiin kuolemanrangaistus.

Teollistuminen johti nykyaikaisen työväenliitteen ja länsimaisen demokratian syntyyn. Mitä robotisaatiosta seuraa? Joka tapauksessa Suomella ja teollisuusmailla on edessä rakennemuutos robottimaiksi.

Ratkaisevaa on, pystymmeko me ottamaan uuden teknologian hallintaamme vai annammeko sen hallita itseämme.

Miten saamme jyvitettyä osan robottien ja tekoälyjen tuottamista voitoista rakennemuutoksen kustannuksiin hidastamatta samalla uuden tekniikan kehitystä ja käyttöönottoa?

Nopeita voittoja hakevien investoijien kannattaa muistaa, että myös robottiyhteiskunnassa yritykset tarvitsevat ammattitaitoista työvoimaa, luotettavan infrastruktuurin ja vakaan yhteiskunnan.

Joka tapauksessa edelläkävijämaat ja -yritykset korjaavat riskit ja voitot. Jarruttelijat joutuvat ostamaan valmista muualta.

Robottien avulla me voimme ohjelmoida ympäristöämme, häkätä todellisuutta.

Meidän ympärillämme olevat laitteet ovat lähitulevaisuudessa paitsi älykkäitä myös yhteydessä toisiinsa.

Auto huomaa olevansa tulossa kotiin ja kertoo siitä talolle, joka nostaa huonelämpötilan 20 asteeseen. Jos kyseessä on perjantai, myös sauna napsahtaa päälle.

Ratkaisevaa on, pystymmeko me ottamaan uuden teknologian hallintaamme vai annammeko sen hallita itseämme.

Teknologian ja sen käyttöä säätelevän lainsäädännön on oltava avointa ja kannustettava näpertelyyn.

Ilman näpertelijöitä emme olisi esimerkiksi koskaan nähneet, miten radio-ohjattavista lennokeista ja älypuhelinten osista kootaan autonomisia lennokkeja (siirryt toiseen palveluun), joiden taloudelliset mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Kunhan lainsäädäntö ja ilmailualan kansainväliset sopimukset ehtivät ottaa tekniikan kehityksen kiinni.

25.11. – 1.12. vietettiin Suomen ensimmäistä Robottiviikkoa.

Jyrki J.J. Kasvi
_ Kirjoittaja on Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus TIEKEn tutkimus- ja kehitysjohtaja_