1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Euroopan ensimmäinen hlbt-senioritalo: "Täällä ei tarvitse piilotella"

Tukholmaan on avattu Euroopan ensimmäinen homo- ja biseksuaaleille sekä transihmisille tarkoitettu senioritalo.

Ulkomaat
Senioritalon asukkaita Tukholmassa.
Senioritalon asukkaita Tukholmassa.Yle

Rune Vallström Karlsson, 65, ja Lars Holm, 60, keittävät iltakahveja senioritalo Sateenkaaren yhteistiloissa.

He tuntevat itsensä onnekkaiksi: senioritalo Regnbågeniin eli Sateenkaareen valittiin 40 asukasta satojen jonottajien joukosta.

  • En uskonut saavamme asuntoa, kun hakijoita oli niin paljon. Meillä oli hitonmoinen tuuri, sanoo kuusikymppinen Lars Holm.
Senioritalo Sateenkaari sijaitsee Tukholman Gärdetissä, kahdeksankerroksisen talon kolmessa ylimmässä kerroksessa. Asuntoja on yhteensä 27. Sateenkaaren puuhamies ja hallituksen puheenjohtaja Christer Fällman sanoo, että seksuaalivähemmistöille suunnatulle senioritalolle olisi ollut tarvetta jo vuosikymmenten ajan.
  • Poliittinen ilmapiiri oli kuitenkin väärä. Nykyisin poliitikot painottavat erityisasumisen tärkeyttä, joten ajoituksemma oli oikea, itsekin Sateenkaaressa asuva Christer Fällman sanoo.

Ennakkoluulojen keskeltä omien pariin

Sateenkaaren asukkaista useimmat ovat eläneet nuoruutensa vahvojen ennakkoluulojen ympäröiminä. Homoseksuaalisuus luokiteltiin Ruotsissakin sairaudeksi aina 1970-luvun loppuun asti. Rune Vallström Karlsson toteaa, ettei Ruotsi mitenkään umpisuvaitsevainen ole tänäkään päivänä. Homottelu on edelleen osa kiusaamiskulttuuria.

  • Täällä ei tarvitse piilotella mitään, Lars Holm sanoo.
  • Edelleen on paljon vanhoja ihmisiä, jotka eivät uskalla olla avoimia seksuaalisen suuntautumisensa kanssa, vaan elävät kaksoiselämää. Se on kamalaa, Holm sanoo.
Sateenkaaren ikäihmiset sanovat saavansa asumisratkaisusta turvallisuuden tunnetta.
  • Täällä kaikki tietävät heti, keitä olemme, eikä esittelyjä tarvita, sanoo Rune Vallström Karlsson.

Hänen mukaansa kyse on seksuaalivähemmistöihin kuuluvien yhteisestä kulttuurista ja jaetuista kokemuksista.

"Emme eristäydy"

Mutta eikö omien joukkoon suojautuminen sitten eristä seksuaalivähemmistöjä entisestään? Miesten mielestä asia on päinvastoin: Sateenkaaressa asuminen on vapauttavaa.

  • Eristäisin itseni paljon todennäköisemmin muualla yhteiskunnassa kuin täällä, yhdessä kaltaisteni kanssa, Rune Vallström Karlsson sanoo.
Öölannista Tukholmaan muuttanut Lars Holm on samoilla linjoilla.
  • Jos olisin jäänyt Öölantiin, eläisin todella eristäytyneenä yksin maaseudulla. Siellä tunsin, että nyt saa riittää. Halusin takaisin kaupunkiin.

Lue seuraavaksi