Outokumpu hakee kannattavuutta jättijärjestelyillä - valtion Solidiumin osuus yli 200 miljoonaa

Outokumpu järjestelee omistuksiaan taseensa vahvistamiseksi, velkojen vähentämiseksi ja Euroopan unionin kilpailuviranomaisten vaatimusten täyttämiseksi. Valtion sijoitusyhtiö Solidium on järjestelyissä mukana yli 200 miljoonalla eurolla.

talous
ThyssenKruppin toimitusjohtaja Heinrich Hiesingerin, Outokummun toimitusjohtaja Mika Seitovirran ja Inoxumin toimitusjohtaja Clemens Illerin kädet päällekäin.
ThyssenKruppin toimitusjohtaja Heinrich Hiesingerin, Outokummun toimitusjohtaja Mika Seitovirran ja Inoxumin toimitusjohtaja Clemens Illerin kädet päällekäin. Kuva on helmikuulta 2012.Caroline Seidel / EPA

Outokumpu myy Italiassa olevan Ternin ruostumattoman teräksen tehtaansa ja palvelukeskuksensa saksalaiselle ThyssenKruppille.

Samalla myydään VDM:n erikoismetalliseosliiketoiminnat kokonaisuudessaan ThyssenKruppille. Viime vuonna VDM:n liikevaihto oli 1,3 miljardia euroa.

Ternin myyminen on Euroopan unionin kilpailuviranomaisten vaatimus sille, että Outokumpu saa päätökseen kaupan, jossa se osti ThyssenKruppilta Inoxumin.

– Tämä on erittäin merkittävä askel Outokummun saattamisessa kannattavaksi, toimitusjohtaja Mika Seitovirta valaisee kauppa Yle Uutisille.

Käytännössä ThyssenKrupp saa Ternin ja VDM:n ja kuittaa maksun isolla, yli 1,25 miljardin lainalla, jonka Outokumpu on velkaa ThyssenKruppille. Summa on niin iso, että Outokummun koko velkapotista katoaa noin kolmannes.

– Arvotukset kaupalle ovat tyydyttävät ja parantavat merkittävästi meidän tasettamme, Seitovirta jatkaa.

Solidiumilla lähes 30 prosenttia Outokummusta

Järjestelyihin liittyen ThyssenKrupp luopuu vajaan kolmanneksen osuudestaan Outokummusta.

Näistä osakkeista valtion sijoitusyhtiö Solidium ostaa osan, jonka jälkeen sen osuus Outokummusta nousee 21,8 prosentista 29,9 prosenttiin.

Kaikkiaan Solidium käyttää tähän järjestelyyn rahaa noin 203 miljoona euroa. Summasta noin kahdeksan miljoonaa euroa menee nyt ThyssenKruppilta ostettaviin osakkeisiin.

Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen muistuttaa, ettei Outokummun toipuminen ole vielä päätöksessään.

– Paljon on tehtävää, se on selvä. Yhtiön pitää määrätietoisesti parantaa kannattavuuttaan ja sitä kautta lunastaa lupaukset sijoittajille ja omistajille, Järvinen toteaa.

Järvinen uskoo Outokummun mahdollisuuksiin.

– Nyt on hyvä pohja ja markkina-asema USA:ssa, joten pohja on olemassa, Kari Järvinen huomauttaa.

Taseensa kohentamiseksi Outokumpu järjestää myös 650 miljoonan euron osakeannin. Siitä jo 53 prosenttia on vahvistettu ja loput on pankkien takaamaa.

Järjestelyt vaativat vielä kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

Terästeollisuuden järjestelyihin liittyy myös se, että ThyssenKrupp myy Yhdysvalloissa olevan terästehtaansa ArcelorMittalille ja Nippon Steel & Sumitomo Metalille, kertoo saksalainen Die Welt -lehti.