SPR: Jopa tuhat ihmistä tietämättään HIV-positiivisia Suomessa

Suomen Punaisen Ristin mukaan suomalaisten tietämyksessä ja hiv-testiin hakeutumisessa on huomattavia puutteita.

Kotimaa
HIV-testausta Armilan sairaalassa Lappeenrannasta
Yle

Moni suomalainen kantaa tietämättään HI-virusta, varoittaa Suomen Punainen Risti. Järjestön arvion mukaan Suomessa saattaa olla jopa tuhat hiv-tartunnan saanutta, jotka eivät tiedä tilastaan.

Hiv-tartunnat leviävät SPR:n mukaan pääosin tartunnastaan tietämättömien ihmisten välityksellä. Tartunnoista 90 prosenttia tapahtuu seksin kautta.

Tietämys heikkoa

Suomalaisten tietämyksessä havaittiin merkittäviä puutteita maailman AIDS-päivän toimikunnan Taloustutkimuksella marraskuussa teettämässä kyselyssä.

Vaikka ylivoimainen enemmistö tartunnoista tapahtuu seksin kautta, kyselyssä jopa 70 prosenttia 45-59-vuotiaista suomalaisista vastasi virheellisesti, että tartunnoista suurin osa tapahtuisi suonensisäisten huumeiden käytön kautta.

Riskiä ei mielletä omalle kohdalle, ja sen vuoksi hiv-testiinkään ei hakeuduta.

Sini Pasanen, Positiiviset ry:n toiminnanjohtaja

- Tämä voi osaltaan selittää sitä, että hivin ei koeta koskettavan itseä: riskiä ei mielletä omalle kohdalle, ja sen vuoksi hiv-testiinkään ei hakeuduta, arvioi hiv-tartunnan saaneiden järjestö Positiiviset ry:n toiminnanjohtaja Sini Pasanen SPR:n tiedotteessa.

Tartunta pitkään oireeton

Kyselytutkimuksen kohteena olleesta 45-59-vuotiaiden ikäryhmästä on Punaisen Ristin mukaan hiv-testissä käynyt viidesosa.

Hiv-tartunta voi pitkään olla oireeton ja se todetaan usein vasta myöhäisessä vaiheessa, kun tartunta on edennyt AIDS-tautiin tai lähelle sitä. HIV-tukikeskuksen mukaan Suomessa joka neljäs diagnoosi viivästyy tällä tavoin.

Tänä vuonna on kulunut 30 vuotta HI-viruksen löytymisestä. Vaikka taudin olemassaolo on tunnettu vuosikymmeniä, on ihmisten tietoisuus siitä edelleen huonolla tasolla, varoittaa kyselyn teettänyt AIDS-päivän toimikunta.

Kyselytutkimus on aiempina vuosina teetetty 20-29-vuotiaille ja 30-39-vuotiaille, ja tulokset ovat yhteneviä.

Tartunnat kasvussa

Maailmassa elää arviolta yli 35 miljoonaa hiv-tartunnan saanutta. Suomessa todetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan vuosittain noin 170 uutta hiv-tartuntaa.

Hiv-tartunnat ovat kasvussa itäisen Euroopan ja Aasian alueella. Tautien ehkäisyn ja valvonnan eurooppalaisen keskuksen ECDC:n mukaan terveysjärjestö WHO:n Euroopan alueella, johon lasketaan maantieteellisen Euroopan lisäksi Kaukasia, Keski-Aasia ja Venäjä, havaittiin 131 000 uutta tartuntaa vuonna 2012. Kasvua edellisvuoteen nähden oli 10 000 tapausta eli 8 prosenttia.

Tartuntamäärien kasvu keskittyi läntisen Euroopan ulkopuolelle, missä kasvu oli 9 prosentin luokkaa. EU-maissa kasvua oli alle 1 prosentin verran.