1. yle.fi
  2. Uutiset

Kymmenettuhannet mielenosoittajat liikkeellä Ukrainassa

Ukrainan sisäministeri varoittaa mielenosoittajia tiukoista vastatoimista, jos protestit muuttuvat levottomuuksiksi.

Ulkomaat
Mielenosoitus Kiovassa.
Kymmenettuhannet ihmiset ovat marssineet hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa sunnuntaina Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

Jopa satatuhatta ihmistä on marssinut hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa sunnuntaina Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa. Mielenosoittajat laulavat maan kansallislaulua ja huutavat iskulauseena: "Ukraina on Eurooppaa". He heiluttavat sekä Ukrainan että EU:n lippuja.

Ukrainan oppositio vaatii yli viikon jatkuneissa mielenosoituksissa hallitusta ja presidentti Viktor Janukovichia eroamaan. Oppositio on osoittanut mieltään hallitusta vastaan, kun hallitus hylkäsi vapaakauppa- ja yhteistyösopimuksen EU:n kanssa. Sopimus oli määrä allekirjoittaa viime perjantaina.

Ukrainan sisäministeri varoitti sunnuntaina, että jos mielenosoitukset yltyvät levottomuuksiksi, poliisi vastaisi niihin tilanteen edellyttämällä tavalla.

- Poliisi ei voi jättää reagoimatta. Haluammeko mennä samalle tielle kuin Libya tai Tunisia, kysyi sisäministeri Vitaliy Zakharchenko.

Mellakkapoliisit ovat toistaiseksi vetäytyneet mielenosoittajien tieltä. Lauantaiaamuna poliisi iski mielenosoittajia vastaan pampuilla. Useat mielenosoittajat loukkaantuivat välikohtauksessa.

Sunnuntain mielenosoitus on suurin maassa järjestetty mielenosoitus sitten oranssin vallankumouksen yhdeksän vuotta sitten. Tuolloin länsimielinen koalitio voitti presidentinvaalit.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi