Oskari-myrsky riepottelee - tuhansia talouksia ilman sähköjä

Kovat tuulet ovat aiheuttaneet sähkökatkoja. Jo yli 20 000 taloutta on ilman sähköjä. Yle seuraa myrskyn kulkua netissä ja illan radio- ja tv-uutisissa sekä tilanteen vaatiessa alueellisin lähetyksin.

Kotimaa
Myrskytuuli pöllyttää lunta kadulla.
Yle

Oskari-myrsky koettelee eteläistä Suomea. Kovat tuulet ovat aiheuttaneet sähkökatkoja. Yhteensä ilman sähköjä on jo yli 20 000 taloutta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan merialueilla on mitattu yli 21 m/s keskituulia viidellä asemalla. Ahvenanmaalla on mitattu yli 34 m/s puuskia. Maa-alueillakin on jo monin paikoin mitattu yli 20 m/s puuskia.

Huono sää aiheuttaa häiriöitä liikenteeseen. Esimerkiksi Eskilsön lossin liikennöinti Kaskisissa on keskeytetty huonon sään vuoksi.

Tällä hetkellä ilman sähköjä on Ahvenanmaalla noin 1 100 taloutta, Lounais-Suomessa noin 1 500 taloutta ja Etelä-Pohjanmaalla noin 750 taloutta. Keski-Suomessa sähköt on poikki noin 2 500 kodista. Hämeessä ja Pirkanmaalla sähköttämiä talouksia on noin 15 000. Etelä-Savossa on noin 3 000, Satakunnassa noin 200 ja Etelä-Suomessa noin 2 400 kotia pimeänä.

Suur-Savon sähkön käyttöpäällikkö Arto Nieminen kertoo, että heidän asiakkaistaan oli pahimmillaan 60 000 ilman sähköjä Eino-myrskyn aikaan.

– Se on nytkin mahdollista. Meillä on haja-asutusalueella 60 000 asiakasta ja 40 000 on taajamissa, jonka sähkön laatu on parempi. Kyllä se maakunta voi pimentyä käytännössä vielä tälläkin kertaa, Nieminen toteaa.

Useat sähköyhtiöt ovat kertoneet varautuvansa tuulen aiheuttamiin ongelmiin.

Esimerkiksi Fortumin käyttöpäällikkö Jari Ahlstedt kertoo, että Fortum on lisännyt valmiushenkilökuntaa myrskyn varalta. Fortumilla on valmiudessa myös neljä helikopteria linjatarkastuksia varten.

– Muun muassa viankorjaajia on valmiudessa kaikenkaikkiaan meidän alueella noin 200 henkilöä. Sen lisäksi muihin tehtäviin on varattu noin sata henkilöä, Ahlstedt sanoo.