1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Poliisin rivit yritetään murtaa traktoreilla Ukrainassa - Kiovan kaupungintalo vallattu

Mielenosoituksiin osallistuu arviolta sadasta viiteen sataantuhatta ihmistä.

Ulkomaat
Mielenosoittajat raivaavat poliisin asettamia mellakka-aitoja Itsenäisyysaukiolla.
Mielenosoittajat raivasivat poliisin asettamia mellakka-aitoja Itsenäisyysaukiolla Kiovassa 1. joulukuuta.Filip Singer / EPA

Mielenosoittajat ovat vallanneet ainakin osittain Kiovan kaupungintalon. Poliisin mukaan opposition mielenosoittajat ovat perustaneet väliaikaisen päämajan kaupungintaloon.

Mielenosoittajien joukko on myös yrittänyt murtaa poliisin rivejä Kiovan suurmielenosoituksissa traktoreiden avulla. Traktorit ovat käytössä lähellä presidentin kansliaa kaupungin keskustassa. Poliisi on vastannut yrityksiin kyynelkaasulla. Ukrainan viranomaisten mukaan noin sata poliisia on loukkaantunut yhteenotoissa. Myös useat mielenosoittajat ovat loukkaantuneet.

Mielenosoituksiin osallistuu jopa satatuhatta ihmistä, opposition oman arvion mukaan jopa viisi sataatuhatta. Mielenosoittajat laulavat maan kansallislaulua ja huutavat iskulauseena: "Ukraina on Eurooppaa" ja "Vallankumous".

Ukrainan oppositio vaatii yli viikon jatkuneissa mielenosoituksissa hallitusta ja presidentti Viktor Janukovitshia eroamaan. Oppositio on osoittanut mieltään hallitusta vastaan, kun hallitus hylkäsi vapaakauppa- ja yhteistyösopimuksen EU:n kanssa. Sopimus oli määrä allekirjoittaa viime perjantaina.

Lähteet: Reuters, AFP