1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. perusturva

Toimeentulotukea tarvitaan Helsingissä 21 miljoonaa odotettua enemmän

Kaikkiaan tukea maksetaan Helsingissä noin 169 miljoonaa ja asiakkaiden määrä kasvaa viime vuodesta lähes 2500:lla. Sosiaali- ja terveysvirastossa arvioidaan, etteivät toimeentulotukeen varatut rahat riitä ensi vuonnakaan.

Apulaiskaupunginjohtajan uupuminen ei näy suoraan sosiaali- ja terveysviraston palveluissa Kuva: Yle

Toimeentulotukiasiakkaiden määrän kasvu on jatkunut Helsingissä ja ylittänyt jopa sosiaali- ja terveysviraston henkilökunnan.

- Kyllä tämän vuoden asiakasmäärien kasvu on selvästi ylittänyt kolme edellistä vuotta. Se on aivan toista luokkaa, toteaa nuorten palveluiden ja aikuissosiaalityön johtaja Leila Palviainen.

Hänen mukaansa kasvava kehitys jatkuu mitä todennäköisimmin myös ensi vuonna.

- Mitään sellaista merkkiä ei ymmärtääkseni ole ilmassa, että asiakasmäärien kehitys olisi rauhoittumassa. Tänä vuonna asiakasmäärät kasvavat noin 2500:lla edellisvuodesta, niin kyllä ennakoin, että tuhannen kasvussa mennään vielä ensi vuonnakin.

Miljoonat loppunevat kesken ensi vuonnakin

Kaupunginvaltuusto kuitenkin päätyi varaamaan toimeentulotukeen ensi vuonna vain miljoonan enemmän kuin siihen tänä vuonna arvioidaan menevän.

Alunperin ehdotettu 180 miljoonaa olisikin Palviaisen mukaan osunut oikeampaan. Hän kuitenkin muistuttaa, että ylitykset on tähän asti aina hyväksytty, eikä alibudjetoinnista ole aiheutunut ongelmia tukea tarvitseville.

- Näiden tietojen valossa alkuperäinen esitys 180 miljoonaa on lähempänä kuin tämä 170, mutta toisaalta luotamme siihen, että ylitys on pakko myöntää. Tässä uskossa eletään, Palviainen toteaa.