Suurin osa rovaniemeläistytöistä otti rokotteen

Suurin osa Rovaniemen yhdeksäsluokkalaisista tytöistä on ottanut kiistellyn papilloomavirusrokotteen eli HP-rokotteen. Vastaava terveydenhoitaja Heidi Karvonen Rovaniemen kaupungilta kertoo, että 70 prosenttia ikäluokasta eli runsaat 200 yhdeksännen luokan tyttöä on ottanut rokotteen.

rokotteet
Kaksi HPV-rokotuspiikkiä.
HPV-rokote laitetaan kolmessa erässä olkavarteen.Jarkko Heikkinen / Yle

HPV-rokote on uusi rokote Suomen kansallisessa rokotusohjelmassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan rokote antaa hyvän suojan kohdunkaulan syöpää vastaan.

Rokotetta on otettava kolmesti, jotta se viranomaisten mukaan antaisi pitkäaikaisen suojan. HPV-rokotteen tarpeellisuudesta ja turvallisuudesta on keskusteltu runsaasti julkisuudessa.

- HPV-rokotetta saa tällä hetkellä vain kouluterveydenhuollosta, eli tänä vuonna meillä on lupa rokottaa vain yhdeksäsluokkalaisia, koska rokotteita ei ole apteekkeihin tullut vielä isompia määriä. Ensi vuonna rokotteita saadaan lisää ja voidaan aloittaa kahdeksasluokkalaisten rokotukset. Mietimme vielä, milloin aloitamme nykyisten seitsemännen ja kuudenne luokkien rokotukset. Parin vuoden sisällä aikataulu pitäisi olla siinä kunnossa, että jatkossa rokottamiset tapahtuvat kuudennella luokalla, Karvonen sanoo.