Thaimaan protestoijat yrittävät pääministerin toimiston valtausta

Oppositiojohtaja on kehottanut kansalaisia yleislakkoon hallituksen kaatamiseksi. Pääministerillä on hänen mukaansa tiistaihin saakka aikaa väistyä.

Ulkomaat
Mielenosoittajia Thaimaan-lippujen kanssa
Mielenosoittajat heiluttivat Thaimaan-lippuja yrittäessään vallata pääministerin hallintorakennusta Bangkokissa 2. joulukuuta.Barbara Walton / EPA

Thaimaan hallituksen kaatamiseen pyrkivät mielenosoittajat ovat toistamiseen yrittäneet tunkeutua pääministeri Yingluck Shinawatran toimistoon pääkaupungissa Bangkokissa. Poliisi on käyttänyt kyynelkaasua, vesitykkejä ja tainnutuskranaatteja pitääkseen mielenosoittajat poissa rakennuksesta.

Mielenosoittajat olivat julistaneet sunnuntain voiton päiväksi, mutta yritykset parlamenttitalon ja keskeisten hallintorakennusten valtaamiseksi eivät onnistuneet.

Hallituksen vastustajat miehittävät kuitenkin edelleen joitakin hallitusrakennuksia, muun muassa valtiovarainministeriötä, jonka ne valtasivat viime viikolla. Poliisi on ilmoittanut häätävänsä miehittäjät ministeriöstä maanantaina, mutta toistaiseksi siitä ei ole nähty merkkejä.

Oppositiojohtaja: Ei neuvotteluja

Kaupunkilaisen keskiluokan ja rojalistisen eliitin mielenosoitukset maaseudun köyhien kannattamaa hallitusta vastaan sujuivat viikonloppuun saakka jokseenkin rauhallisesti. Viikonloppuna kolme ihmistä kuoli ja 59 haavoittui yhteenotoissa hallituksen vastustajien ja kannattajien välillä. Lisäksi useat kymmenet saivat oireita hengittämästään kyynelkaasusta.

Mielenosoittajien johtaja Suthep Thaugsuban tapasi Yingluckin sunnuntaina mutta sanoo, ettei ryhdy neuvottelemaan hänen kanssaan. Suthep oli varapääministerinä hallituksessa, joka hävisi vuoden 2011 vaalit Yingluckin puolueelle.

– Tapaaminen ei ollut neuvottelu. Sanoin Yingluckille, että tapaamme seuraavan kerran vasta, kun kansa on voittanut, Suthep kertoi tukijoilleen.

Tapaamisen järjesti armeija, joka on aiemmissa konflikteissa ollut keskiluokan ja eliitin puolella. Ne ovat vaatineen sen tukea tälläkin kertaa, mutta armeija on pidättäytynyt ottamasta kantaa.

Hallitus: Työt jatkuvat normaalisti

Suthep on ilmoittanut, että Yingluckilla on tiistaihin asti aikaa väistyä. Tavoitteensa saavuttamiseksi Suthep on kehottanut kansalaisia yleislakkoon ja suurmielenosoitukseen maanantaina.

Epäselvää on, kuinka moni on noudattanut lakkokehotusta tai toisaalta hallituksen toivetta, että Bangkokin asukkaat välttäisivät kaduilla liikkumista päivällä. Liikenne ainakin vaikuttaa tavallista arkipäivää hiljaisemmalta, kymmenen miljoonan asukkaan Bangkokista kerrotaan.

Sunnuntaina varmuuden vuoksi sulkeutuneet ostoskeskukset ovat jälleen auki, mutta useat yliopistot ovat ilmoittaneet, että opiskelijoiden turvallisuuden takia maanantaina ei ole opetusta. Samoin ovat päättäneet useat koulut, ja ovensa on pannut Bangkokissa kiinni myös muun muassa YK.

Hallitus on ilmoittanut jatkavansa toimintaansa normaalisti. Maanantaina on luvassa muun muassa uusimpien inflaatiolukujen julkaiseminen.

Varapääministeri Surapong Tovichakchaikul pyysi maanantaisessa televisiopuheessaan, että protestoijat lopettaisivat Thaimaan imagon ja talouden turmelemisen. Hän kuitenkin lupasi, että hallitus suhtautuu protestointiin mahdollisimman suopeasti ja pitää kiinni siitä, ettei asioita ratkaista väkivallalla.

Lähteet: Reuters, AP, AFP