Hyppää sisältöön

Yle opettaa koululaisille uutistyötä - tunnetut toimittajat opastavat medialukutaitoa

Nykyajan maailma tulvii tietoa, mutta koululaisilla on vaikeuksia arvottaa erilaisen tiedon merkitystä. Yle haluaa kehittää koululaisten medialukutaitoa ja näyttää samalla, miten uutiset syntyvät. Nuoret pääsevät itsekin toimitushommiin.

Yle Uutisluokan henkilöitä.
Ylen mediakasvatusprojekti haastaa koululaiset kiinnostumaan uutisista ja opettaa medialukutaitoa. projektista keskustelivat Aamu-tv:ssä tuottaja Hanna Visala, äidinkielen lehtori Arto Alho, ja koululaiset Sofia Lahti ja Kalle Visuri.

Yleisradio aloittaa laajan yhteistyökampanjan koulujen kanssa, jotta peruskoululaiset kiinnostuisivat yhteiskunnallisista asioista ja tiedonvälityksestä.

Yle Uutisluokka -hankkeessa peruskoulun 6.-9. -luokkalaiset alkavat saada opetusta uutisten tekemiseen. Uutisia julkaistaan koulujen nettisivuilla sekä Ylen kanavilla ja verkossa.

Kouluissa vierailee Ylen tunnettuja uutistoimittajia, jotka toimivat koulujen uutiskummeina ja auttavat oppilaista toimistustyössä. Ylen Mediabussi osallistuu Uutisluokan toimintaan.

- Nuorten mediataitojen parantaminen on tärkeä tehtävä, jossa Yle haluaa olla mukana. Meidän roolimme on kertoa ja näyttää, miten uutiset syntyvät ja minkälaisia valintoja uutistyössä tehdään, sanoo Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

Uutiskummeiksi ovat lupautuneet mm. ulkomaantoimittaja Paula Vilen, Radion ajankohtaistoiminnan päällikköPetri Kejonen, kotimaantoimittaja Niina Honka sekä alueuutisten kokeneita toimittajia.

Nuorten medialukutaidon kohentamiselle on havaittu olevan suuri tarve.

- Kaikilla nuorilla ei ole taitoja suhtautua kriittisesti ympäriltä tulevaan tietotulvaan. Medialukutaidon parantaminen on yksi tärkeä kansalaistaito, jota täytyy opetella myös kouluissa, toteaa hankkeessa mukana oleva äidinkielen lehtori Arto Alho Helsingin Vuosaaren peruskoulusta.

Nuoret tekevät uutisia heitä kiinnostavista aiheista. Uutiskummit puolestaan perehdyttävät koululaiset journalismin alkeisiin ja pelisääntöihin sekä erilaisiin juttutyyppeihin.

Lokakuussa alkaneeseen pilottivaiheeseen liittyi mukaan seitsemän koulua. Valtakunnallinen toiminta käynnistyy ensi vuoden alussa.

Uutisluokka huipentuu vuosittain huhtikuussa järjestettävään valtakunnalliseen uutispäivään, jolloin koululaisten uutiset saavat runsaasti näkyvyyttä Ylen verkkosivuilla, televisiossa ja radiossa.

Idea on peräisin BBC:n suositusta School Report -hankkeesta, jossa on mukana jo yli 1000 koulua. Yle tavoittelee koulujen kanssa tehtävästä mediakasvatustyöstä pysyvää toimintamallia.