1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mielenosoittajat estävät pääsyn hallintorakennukseen Kiovassa

Useat tuhannet protestoijat tukkivat rakennuksen jokaista ovea Ukrainan pääkaupungissa. Mielenosoittajat julistivat maahan yleislakon ja vaativat, että myös hallitus jää kotiin.

Ulkomaat
Mielenosoittajia.
Mielenosoittajia Kiovan hallintorakennuksen ympärillä aamuhämärässä 2. joulukuuta.Sergey Dolzhenko / EPA

Ukrainan hallituksen erottamista vaativat mielenosoittajat ovat tukkineet Kiovassa hallintorakennuksen koko ympäristön. Tuhansien protestoijien ihmismuuri on aamulla estänyt pääsyn rakennukseen yhdestäkään ovesta.

Paikalle johtava tie on tukittu roskatynnyrein, metallikontein ja jopa kukkaruukuin. Pääministerin kansliasta kerrotaan, että mielenosoittajia yritetään paraikaa taivutella neuvotteluissa päästämään työntekijät rakennukseen.

Protestoijat ovat julistaneet maahan yleislakon. Mielenosoittajien mukaan myös hallituksen on syytä jäädä kotiin.

– Ukrainassa on alkamaisillaan vallankumous, sanoo Svoboda-puolueen puheenjohtaja Oleh Tjahnybok.

– Aloitamme kansallisen lakon.

Ukrainalaisten osallistuminen ilmoitettun lakkoon on yhä epäselvää. Esimerkiksi aivan hallintorakennuksen lähistöllä Ukrainan keskuspankissa työskenneltiin kuten minä tahansa maanantaina. Kaupungintalo sen sijaan on edelleen mielenosoittajien valtaama, ja sen henkilökunta jäi maanantaina kotiin.

– Päätin, että minun on tultava tänne, sanoo mielenosoituksiin osallistuva mainostyöläinen Aleksei Ostrovski.

– Pomoni varmaankin ymmärtävät eivätkä erota minua. Valitettavasti yrityksessä jatketaan töitä, mutta ymmärrän senkin. Jotkut evät voi lakkoilla, koska perhe on ruokittava.

Samaan aikaan Itsenäisyydenaukiolla kasvaa pysyvä protestileiri, jossa mielenosoittajilla on telttakylänsä.

Sunnuntaina Ukrainan pääkaupungissa jopa yli 100 000 ihmistä protestoi kadulla venäjämielistä presidenttiä vastaan. Mielenosoittajat vaativat myös uusia parlamenttivaaleja.

Osa mielenosoittajista tunkeutui väkisin presidentinpalatsiin, osa kaupungintaloon. Kymmeniä ihmisiä loukkaantui. Osa mielenosoittajista pysyi kaduilla läpi yön.

Mielenilmaukset alkoivat puolitoista viikkoa sitten, kun presidentti Viktor Janukovitš kieltäytyi allekirjoittamasta yhteistyösopimusta EU:n kanssa.

Lähteet: Itar-Tass, Reuters, AFP