Laki vaikeuttaa työttömän vapaaehtoistyötä

Työttömyysturvalain mukaan vapaaehtoistyö on sallittua, mutta vapaaehtoistoiminnan koordinaattorin mukaan laista on monenkirjavia tulkintoja.

Kotimaa
Vanhus ja hoitaja pelaavat pöydän ääressä.
Kristiina Nygren / Yle

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Anne Laimio ymmärtää työttömän pelon siitä, että tämä menettää työttömyysetuutensa vapaaehtoistöillä.

– Lähtökohtainen ajatus on, että työttömällä on aikaa ja hän kaipaa tekemistä.

Laimio kuitenkin jatkaa, että työttömyysturvalain tulkinta vaihtelee paljon.

– Kurjaa, että lain tulkinta vaihtelee. Ymmärrän, että kaikki tulevat pelokkaaksi, kun uutisoidaan tällaisista tapauksista, jossa työtön menettää vapaaehtoistyön vuoksi tukensa.

Laimio kuitenkin kannustaa kaikkia työttömiä vapaaehtoistöihin. Hän sanoo huomanneensa, että vapaaehtoistyön hyvinvointivaikutukset ovat suurimmat vapaaehtoistyöntekijässä itsessään. Työttömän kohdalla hän neuvoo olemaan tarkkana siitä, että vapaaehtoisuus pistetään tarkasti ylös.

– Kannustan työttömiä kyllä tekemään vapaaehtoistyötä, mutta sillä ehdolla, että työ kirjataan tarkasti työllistymissuunnitelmiin. Ehdottomasti se, että ihminen tekee jotain vahvistaa työllistymismahdollisuuksia.

Kolmasosa odottaa kutsua

Tällä viikolla vietettävällä vapaaehtoistoiminnan viikolla halutaan kiittää vapaaehtoistoiminnassa mukana olevia sekä lisätä tietoisuutta vapaaehtoistoiminnan tärkeydestä ja saada ihmisiä tarjoutumaan entistä enemmän vapaaehtoisiksi. Laimion mukaan vapaaehtoistyö on lisääntymään päin.

– Kolmasosa suomalaisista tekee jo vapaaehtoistyötä ja kolmasosa tekisi, jos heidät pyydettäisiin mukaan. Ihmiset odottavat nyt kutsua ja tänään me esitämme niitä.

Myös Sosiaali- ja terveysyhdistyksen erityisasiantuntija Anne Astikainen sanoo, että ihmiset kaipaat tietoa vapaaehtoistyöstä.

– Vielä useampi haluaisi tehdä vapaaehtoistöitä, jos vain tietäisivät, miten.

Työ muuttanut muotoaan

Astikaisen mukaan vapaaehtoistyön määrä ei ole vuosien varrella vähentynyt, mutta tekotapa on muuttunut.

– Tänä päivänä ei enää ajatella, että kun ihminen tulee vapaaehtoiseksi, niin hänen täytyisi sitten olla tietyssä toiminnassa tosi paljon ja koko loppuikä. Sen sijaan vapaaehtoistehtäviä pyritään nyt räätälöimään yksilölle tämän elämäntilanteeseen sopivaksi.

Astikaisen mukaan vapaaehtoisena voi olla vaikka tunnin tai kolme tuntia vuodessa. Jotkut viihtyvät vapaaehtoistöissä jopa päivittäin.

– Ihmiset eivät enää samalla tavalla sitoudu yhteen toimintaan koko loppuelämäkseen kuin ehkä joskus ennen vanhaan.

Jyväskylässä järjestetään vapaaehtoistoiminnan viikolla erilaisia tapahtumia. Tänään ovat vuorossa Vapaaehtoiseksi! -messut, jossa on esillä kymmenien toimijoiden vapaaehtoistoiminnan paikkoja rauhanturvaajista seurakuntaan ja monikulttuurisuusyhdistyksistä omaishoitajiin. Keskiviikkona järjestetään Käsi kädessä -tempaus.