1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Miten ja mistä lasta voi rangaista?

Lapsen rankaiseminen väärästä teosta on yhä oikeutettua, mutta väkivaltaa kurittamisessa ei saa käyttää. Näkemykset siitä, millaisia rajoituksia voi pitää rangaistuksena, vaihtelevat perheittäin. Mikä on oikea tapa rangaista – onko esimerkiksi kotitöiden käyttäminen rangaistuksena järkevää? Entä onko huono menestys kokeessa peruste rangaistukselle?

Osallistu
Siivooja huuhtelee pölyrättiä ämpärissä
Anna Huittinen / Yle

Kuritusväkivalta eli lapsen fyysinen rankaiseminen niin sanotussa kasvatustarkoituksessa on laissa kiellettyä. Tämä on yksiselitteinen lähtökohta, vaikka monet ovat – esimerkiksi nettiturvakodin hämmästykseksi – yhä valmiita hyväksymään fyysisenkin kurittamisen, muun muassa omien lapsuuskokemustensa vuoksi.

Nettiturvakoti muistuttaa kuitenkin, että lapsen rankaiseminen on edelleen oikeutettua ja sallittua, kun lapsi on tehnyt väärin. Siihen on vain käytettävä sallittuja menetelmiä.

Gallupissa lapset ja nuoret kertovat saavansa rangaistuksia rumien puhumisesta tai toisen vahingoittamisesta – nuoret taas esimerkiksi juomisesta ja tupakoinnista. Keinot vaihtelevat arestista ja kännykkäkiellosta kotitöihin.

Mikä on hyvä ja oikea rangaistus – ja mitä taas ei kannata käyttää rangaistuksena? Ja millaiset teot oikeuttavat rankaisemaan lasta: riittääkö syyksi vain huono koulumenestys vai pitäisikö rangaistuksiin turvautua vain silloin, kun lapsi on oikeasti tehnyt jotakin väärää?

Lue seuraavaksi