1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Juha Korpijärvi: Häiriötöntä sähköä, kyllä kiitos!

Sähkön käyttökatkoksista merkittävin osa, lähes 80 prosenttia, johtuu ilmastollisista syistä. Ainoastaan 10 prosenttia johtuu teknisistä vioista. Kuinka paljon rahaa kannattaa sijoittaa luotettavaan sähkönjakeluun? Tätä pohtii tiedepakinassaan tekniikan tohtori Juha Korpijärvi.

Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Antti Tuurin teoksessa Voiman miehet vanha sähköinsinööri muisteli tapausta viisikymmenluvulta. Laaksossa oleva kylä oli juuri saanut sähköt ja paikallinen sähkömestari istui vaaran laella olevassa sähköasemakopissa. Ylpeänä hän esitteli sähköinsinöörille aseman merkittävintä kahvaa. Kun käännän tästä kahvasta, koko kylä pimenee, nyt siis kylä on pimeänä. Kun käännän kahvasta uudelleen, kylä saa taas sähköt, tulkoon siis valkeus. Se oli todellinen vallan kahva.

Tuohon aikaan ihmiset olivat kiitollisia, jos ylipäänsä saivat sähköä. Nykyään sähköjen kytkeminen pois päältä tarkoituksellisesti olisi pahanlaatuinen tihutyö. Sähköstä on tullut nyky-yhteiskunnan välttämättömyys ja oletusarvo. Sähkön puuttuminen on hätätilanne, josta pyritään eroon mahdollisimman nopeasti. Sähkön käyttövarmuus onkin parantunut aina yhdeksänkymmenluvun puoliväliin asti. Sen jälkeen tilanne on alkanut heiketä, parantuneesta tekniikasta huolimatta. Syynä ovat sään ääri-ilmiöt ja ilmeisesti ilmastonmuutos.

Sähkön käyttökatkoksista merkittävin osa, lähes 80 prosenttia, johtuu ilmastollisista syistä. Ainoastaan 10 prosenttia johtuu teknisistä vioista. Seuraavan viidentoista vuoden aikana on sähköyhtiöiden tarkoitus sijoittaa yli 3,5Mrd€ ilmajohtoverkon kaapelointiin. Kaapeliverkko onkin säävarmaa, tosin kaapeliverkon vioista suurin osa, lähes puolet johtuu teknisistä vioista. Teknisten vikojen ratkominen kaapeliverkossa onkin jo vaikeampaa kuin ilmajohtoverkon vikojen paikallistaminen ja korjaaminen. Kokonaisuudessaan kaapeliverkon vikataajuus on alle puolet ilmajohtoverkon vikataajuudesta. Eli siis kaapeliverkko vikaantuu alle puolet harvemmin kuin ilmajohtoverkko.

Kuinka paljon rahaa kannattaa sijoittaa luotettavaan sähkönjakeluun? On tutkittu, että sähkönjakelun keskeytyksestä aiheutuvan haitan arvo on asiakkaalle noin satakertainen sähkön normaaliarvoon verrattuna. Nykyään sähkönjakeluyhtiöt, joutuvatkin maksamaan merkittäviä korvauksia asiakkaille sähkön toimituksen keskeytymisestä.

Rahan sijoittaminen sähköverkon luotettavuuteen ja edullisensähkön hinnan tavoittelu on mielenkiintoinen optimointitehtävä. Tehtävän ratkaisu työllistää merkittävän määrän sähköalan suunnittelijoita ja alan tutkijoita. Yhä uudet Eino-, Tapani- ja Hannu-myrskyt saavat kuitenkin myös sähkömiehet tunnustamaan tekniikan ja ihmisen rajallisuuden luonnonvoimien edessä. Psykiatriystäväni sanoi merkittävän totuuden elämästä. Ihminen ei voi hallita elämää vaan elämä hallitsee ihmistä. Samoin sähköinsinööri ei voi hallita luontoa. Jatkossakin joudumme varautumaan pitkiin sähkökatkoksiin. Kynttilät luovat tunnelmaa.

Juha Korpijärvi

Kirjoittaja on tekniikan tohtori, joka toimii sähkötekniikan yliopettajana Mikkelin ammattikorkeakoulussa

Kirjoitus on osa Yle Etelä-Savon Tiedon väärti -kolumnisarjaa