1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ammattikorkeakoulut

Hälyttimen hiljaisuus oli hälyttävää – kampuksen turvapuutteet esiin harjoituksessa

Hälyttimet soivat, paloautot tulevat ja talo tyhjenee. Näin sujuvasti se käy, kun kyseessä on ammattikorkeakoulun ja yliopistokeskuksen poistumisharjoitus Kokkolassa. Puutteitakin silti löytyy: hälytys ei kuulu kaikkialle, radiopuhelin ei kanna johtokeskukseen kunnolla eikä "uhri" saa riittävän hyvää hätäensiapua. Kokemukset ovatkin harjoituksen paras anti, sanoo rehtori.

Ammattikorkeakoulut
Opiskelijoita pihalla poistumisharjoituksen yhteydessä.
Opiskelijoita pihalla poistumisharjoituksen yhteydessä.Raila Paavola / Yle

Kuvitteellinen kemikaalionnettomuus laboratoriossa tyhjensi Kokkolassa Centria ammattikorkeakoulun ja Yliopistokeskus Chydeniuksen maanantaina. Pihalla värjöttelevien opiskelijoiden mukaan poistuminen sujui hyvin:

– Kaikilla toimi jalat ja pihalle päästiin.

Toisaalta hälyttimen ääni oli hiljainen: yksi nuorista arvioi, että jos tilassa esimerkiksi soisi musiikki, hälytys jäisi kuulumatta.

Kaikilla toimi jalat ja pihalle päästiin.

Yhteen luokkaan hälytysääni ei kuulunut lainkaan. Tämänkin havainnon saamisesta oltiin tyytyväisiä, sanoo Centria ammattikorkeakoulun rehtori Pekka Hulkko:

– Tämä on merkittävän tärkeä tieto ja jo pelkästään se antaa aihetta harjoituksen pitämiseen: että meillä on paikkoja, joihin ääni ei kuulu.

Puute oli sekin, että radiopuhelin ei kuulunut kunnolla johtokeskukseen, joka on muutaman sadan metrin päässä koulukiinteistöstä. Asioita jouduttiin tarkistamaan kännykällä. Myöskään tietoa esimerkiksi medialle ei olisi saatu tavoiteajassa, sillä ohjelmistot eivät suostuneet yhteistyöhö. Lisäksi tieto ei kulkenut kaikilta osin riittävän hyvini ammattikorkeassa, sen sijaan informaatio sujui hyvin yliopistokeskuksen ja ammattikorkean kesken.

Jo pelkästään se antaa aihetta harjoituksen pitämiseen: että meillä on paikkoja, joihin ääni ei kuulu.

Rehtori Pekka Hulkko, Centria

Onnettomuuden kuviteltu uhri puolestaan koki, että hätäensiapu viivästyi. Hänet siirrettiin ripeästi pois savuisesta tilasta, mutta ensiapu pääsi kunnolla käyntiin vasta pelastuslaitoksen saavuttua paikalle.

Talo tyhjeni ripeästi

Sen sijaan pelastuslaitos tuli paikalle nopeasti ja kiinteistön tyhjennys sujui rehtorin mukaan "hämmästyttävän hyvin". Harjoitus oli tosin ennalta tiedossa ja maanantaiaamuna opiskelijoita on tavallista vähemmän. Silti Hulkko on tyytyväinen siihen, että talo tyhjeni viidessä minuutissa.

– Tehty suunnitelma testattiin nyt ensimmäistä kertaa, ja niistä asioista, joita haluttiin testata, saatiin kokemuksia.

Centria ammattikorkeakoululle kyseessä oli vuoden kolmas harjoitus, sillä toimipaikkoja on useita. Lisäksi henkilöstö on harjoitellut poistumista niin sanottujen turvakävelyjen avulla. Tavoitteena on järjestää harjoitus vähintään vuosittain.

Viimeksi todelliseen poistumiseen jouduttiin turvautumaan helmikuussa 2002, kun sittemmin harkitsemattomaksi osoittautunut pommiuhkaus vaati tositoimia.