1. yle.fi
  2. Uutiset

Mikko Kouki: Kulttuurista leikkaaminen ei ratkaise talousongelmia

Oulun kaupunginteatterin johtaja Mikko Koukin mielestä laitosteatteria ei saa romuttaa, mutta se kaipaa kehittämistä. Kulttuurissa pyörivä raha on Koukin mielestä niin pientä, ettei siitä säästämällä ratkaista kaupungin talousongelmia.

kulttuuri
Oulun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki.
YLE

Oulun kaupunginteatteri valitsee maanantaina uuden johdon, kun teatterille valitaan sekä taiteellinen että hallinnollinen johtaja.

Kouki on sitä mieltä, että johtajien, myös teatterinjohtajien, palkkoja on ajateltava osana kokonaisuutta, tiukassakin taloustilanteessa.

- Se, että joku saa jonkun euron enemmän kuin joku toinen, voi olla hyvä investointi, Kouki toteaa.

Kulttuurista leikkaaminen ei auta

Koukin mielestä tiukassa taloustilanteessa on helppoa käydä kulttuurin kimppuun. Kulttuurimäärärahoista leikkaaminen ei ratkaise.

- On hyvä muistaa, että teatterin lomautukset vähentävät aina myös freelancereiden käyttöä. Noin 50 % Näyttelijäliiton jäsenistä on freelancereita ja hyvin monet heistä nuoria. Jos leikkaamme, se kohdentuu aina myös nuoriin, Kouki painottaa.

Laitosteatterin puolustaja

Mikko Kouki on joidenkin kritisoiman laitosteatterin puolustaja. Järjestelmän romuttaminen olisi turhan radikaalia. Talot ovat hänen mielestään toimivia.

- Mutta kyllä taloille tulee keksiä myös muuta, laajempaa käyttöä. On kehitettävä sellaista teatteria, joka tuo uutta yleisöä.

Koukin mukaan laitosteatterilla on monia tavoitteita: olla osa yhteisöä niin, että että kaupunkilaiset kokevat sen omakseen, ja mieltävät sen osaksi vahvaa kaupungin identiteettiä.

- Sisältöjen on oltava hyviä ja kiinnostavia, mutta on pystyttävä ajattelemaan taloutta.

Oulun kaupunginteatterille valitaan sekä uusi taiteellinen että hallinnollinen johtaja 2. joulukuuta.

Lue seuraavaksi