Jouluruuissa piilee monia ruoka-allergia-ansoja

Jouluna on lupa syödä mitä haluaa. Paitsi allergikoilla. Juhlapyhien ruokatarjonnassa on laaja kirjo ruoka-aineita, jotka voivat pilata ruoka-allergikon joulun.

Kotimaa
Jouluruokaa tarjolla
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Joulun mausteista eniten allergiaoireita aiheuttavat kaneli, inkivääri ja kardemumma. Harmittavaa kyllä, näitä tuntuu olevan jouluruuissa yllin kyllin. Allergia- ja astmaliiton allergianeuvojan Anne Vuorenmaan mukaan tuoteselosteet on syytä lukea tarkasti.

Emännän tai isännän ei tarvitse heittäytyä epätoivoiseksi, vaikka joulupöytään olisi tulossa eri allergioista kärsiviä ihmisiä.

– Vakavasti allergiset ovat tottuneet huolehtimaan omasta ruokailustaan ja osaavat neuvoa ruuanlaittajaa. Heiltä löytyy todennäköisesti myös hyväksi havaittuja ruokaohjeita. Ei myöskään ole poissuljettua järjestää tarjoilu vaikka nyyttikestiperiaatteella, Vuorenmaa vinkkaa.

Muna-, maito- ja soija-allergisille löytyy erilaisia ruokaohjeita. Myös laktoosittomaan ja gluteenittomaan ruoanlaittoon ja leivontaan on runsaasti erilaisia reseptejä. Niitä kannattaa etsiä eri potilasjärjestöjen, sekä Allergia- ja astmaliiton verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Erimenu.fi (siirryt toiseen palveluun)-sivustolta on mahdollista etsiä eri allergioille sopivia ohjeita hakua rajaamalla.

Myös glögeissä, likööreissä ja muissa alkoholijuomissa on erilaisia mausteita tai väriaineita, jotka voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Sen sijaan maustamattomat puna- ja valkoviinit sopivat useimmille allergisille.

Suun täydeltä suklaata?

Monet suklaapakkaukset on merkitty "saattaa sisältää pähkinää" -varoituksin. Tällaista tuotetta ei pidä tarjota voimakkaasti pähkinäallergiselle.

– Valtaosalle merkintä on kuitenkin turha, sillä "saattaa sisältää" -merkittyjen tuotteiden allergeenimäärä on hyvin pieni. Jos taustalla on vakava allerginen reaktio, eli kurkku turpoaa ja hengitys alkaa vinkua, niin silloin pähkinäallergikon kannattaa ottaa merkintä vakavasti, Vuorenmaa toteaa.

Lievissä oireissa, kuten kurkun kutinassa, on syytä käyttää maalaisjärkeä.

– Koko levyä ei ole pakko syödä vaan pähkinäsuklaata voi nauttia muutaman palasen.

Maitoallerginen voi huoletta nauttia tummasta suklaasta ja kaakaoallerginen herkutella valkoisella suklaalla.

– Suklaa-allergiaa ei varsinaisesti ole olemassa, vaan silloin puhutaan ärtyvän suolen oireyhtymästä, mutta oireiden aiheuttajaa ei vielä ole löydetty. Myös kaakaoallergia on hyvin harvinaista, maailmalla on rekisteröity vain muutamia tapauksia.

Jos suklaasta saa oireita, niin Vuorenmaan mukaan on hyvin todennäköistä, että oireita aiheuttavat joko maito tai pähkinä.

Muista! Hoida! Älä unohda!

Joulukuu tuntuu olevan listojen aikaa: paperille on kirjoitettu joulukorttien saajat, lahjatoiveet, suunnitellut kotityöt, kauppalistat, tarjoilusuunnitelmat ja niin edelleen.

Mutta kuinka moni muistaa tarkastaa lääkekaapin sisällön? Juhlapyhien aikana monet apteekit ovat kiinni, joten lääkkeidenhakureissusta voi muodostua yllättävän työläs savotta.

Vuorenmaan mukaan lääkekaapin sisältö kannattaa päivittää tarpeen mukaan. Erityisesti adrenaliini-injektorien käyttöaika on syytä tarkistaa ennen pyhiä tai matkalle lähtöä.

– Antihistamiini auttaa lievemmissä allergiaoireissa, joten sitä on hyvä olla lääkekaapissa, Vuorenmaa muistuttaa.