Zumbaa, sambaa ja salsaa - aikuisena tanssiin hurahtanut taitaa lajin poikineen

Helvi Seppälän mukaan varttuneemmalla iällä ei tarvitse tyytyä tanhuamaan, vaan seitsemänkymppinen voi ihan hyvin vetää hiphoppia, jos hurjimmat lattialla pyörimiset jättää pois.

ilmiöt
Helvi Seppälä
Kati Siponmaa / Yle

Kemin työväenopiston karnevaalisambaryhmää useamman vuoden vetänyt Helvi Seppälä on lisenssiohjaaja, jolla on hallussa laji jos toinenkin.

– Zumbaa, salsaa, bollywoodia, show-burleskia, rivitanssia, afrotanssia... Seppälä listaa ja naurahtaa, ettei kaikkia meinaa edes muistaa.

Kuivaniemeläislähtöisen naisen rakkaus musiikin mukaan liikkumiseen syttyi vasta varttuneemmalla iällä.

Olen yli 40-vuotiaana opetellut kaikki lajit.

Helvi Seppälä

– Olen yli 40-vuotiaana opetellut kaikki lajit. Aloitin VKV:n jumppaohjaajana joskus 80-luvun lopulla ja siitä se oikeastaan lähti.

Seppälä uskoo, että olisi voinut tanssiin hurahtaa jo tyttösenä, jos kotipitäjä olisi sellaisen harrastusmahdollisuuden tarjonnut.

– Eipä silloin tainnut juuri muuta olla kuin voimistelua vaihtoehtona.

Rivitanssi ensirakkautena

Rivitanssi oli se ensimmäinen laji, joka vei mukanaan ja se on vieläkin Seppälälle mieluisaa, vaikka uusia lajeja on tullut hurjasti.

– Kyllä nyt syvimmin on vetänyt puoleensa tuo samba.

Sambaryhmän lisäksi Seppälä ohjaa monia muitakin ryhmiä. Kolmatta vuotta kasassa on esimerkiksi aikuisten naisten esiintyvä ryhmä, jossa nuorimmat tanssijat ovat nelikymppisiä ja toisessa päässä seitsemänkymppisiä.

– Se on mahtava ryhmä, joiden kanssa voi tehdä periaatteessa mitä vaan. No ehkä hiphopista on ne lattialla tehtävät liikkeet karsittu pois, Seppälä sanoo.

Parhaillaan Ritmos Latinos 40+ -ryhmässä opetellaan salsaohjelmaa.

Seppälä elättää itsensä tanssin opettamisella ja parasta palautetta työstään hän sanoo olevan sen, että ihmiset tulevat vuosi toisensa jälkeen kursseille.

- Ja se, kun joku sanoo huononkin päivän muuttuvan paremmaksi tunneillani.