1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Jolla ja käyttäjä kommunikoivat tamperelaisittain

Uuden Jolla-älypuhelimen tekijät aikovat pärjätä markkinoilla erottumalla joukosta. Puhelimen tuottanut yhtiö arvioi pystyvänsä vastaamaan herkemmin käyttäjien toiveisiin kuin suuret kilpailijat. Se, miten puhelinta käytetään on paljolti tamperelaista käsialaa.

Tekniikka
Tuoteryhmän vetäjä Jouni Mikkonen ja tuotepäällikkö Annika Hautamäki tutkailevat Jolla-puhelimia
Tuoteryhmän vetäjä Jouni Mikkonen ja tuotepäällikkö Annika Hautamäki tutkailevat Jolla-puhelimia.Marko Melto / Yle

Marraskuun lopulla myyntiin tullut, Suomessa suunniteltu Jolla-puhelin on myös pirkanmaalaista käsialaa. Yhtiön vajaasta sadasta työntekijästä noin kolmasosa työskentelee Tampereella.

Jollat valmistetaan Kiinassa, mutta suunnittelu on täkäläistä työtä. Tamperelaista on paljolti se, miten puhelinta käytetään ja miten laite on muotoiltu – eli, millaisena laite ihmisen käteen tulee, toteaa tuotepäällikkö Annika Hautamäki.

– Muotoilu ja desing, millaisena käyttäjä laitteen näkee. Eli miltä laite näyttää kädessä ja kun se avataan. Kommunikaatio laitteen ja käyttäjän välillä on juuri sitä tamperelaista, Hautamäki jatkaa kuvailua.

Erottua pitäisi, ja parempaan suuntaan

Puhelimen ohjelmisto ei vielä ole edes täysin valmis, vaan toimintoja aiotaan lisätä. Tarkoitus on olla erilainen kuin muut ja saada nopeasti asiakkaiden toiveet myös käytännössä toimimaan, sanoo tuoteryhmän vetäjä Jouni Mikkonen Jollasta.

– Tavallaan meidän tulevaisuutemme riippuu siitä, että reagoimme nopeasti ja suunnittelemme tekemistämme sen mukaisesti. Kun palautetta saadaan, reagoidaan nopeasti ja tuodaan Jollaan uusia asioita, jotka näkyvät asiakkaalle laitteen parannuksina.

Tavallaan meidän tulevaisuutemme riippuu siitä, että reagoimme nopeasti ja suunnittelemme tekemistämme sen mukaisesti.

Jouni Mikkonen

Pienelle yhtiölle tämä saattaa onnistua helpommin kuin suurelle, joskin kaikkien on yritettävä ymmärtää käyttäjän tarpeet, mieluummin etukäteen.

Laite toimii eleillä, koko sen etupuoli on pyyhkäistävää ohjainpintaa. Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmä on paljolti tehty Nokialta jääneen MeeGo-ohjelmiston pohjalta.

MeeGon ja N9-puhelimen kehittäjiä onkin Jolla-yhtiössä paljon, tosin myös monia aivan uusia.

Mutta miten käy jatkossa, kun pitää luovia nykyisten matkapuhelinjättiläisten välissä? Jäljittelemällä ei ainakaan, tuotepäällikkö Annika Hautamäki vakuuttaa.

– Olemme halunneet tehdä täysin uudenlaisen laitteen. Haluamme kilpailla iPhonen ja Androidin kanssa olemalla täysin erilainen. Meillä on elepohjainen käyttöliittymä, ei näppäimiä, kun vastataan puhelimeen, se tehdään eleillä.

Kasvun mahdollisuuksista on vielä varhaista sanoa kovin paljon. Tärkeämpää on yhtiön mukaan se, että töihin tulevat ovat osaavia ja luovia ihmisiä.