1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ukrainan parlamentissa tekeillä luottamusäänestys

Lähetystöneuvos Jussi Soini sanoo Kiovan olleen tähän saakka turvallinen, mutta sunnuntain väkivalta muutti tilanteen huolestuttavaksi. Hallituksen eroa vaativat mielenosoittajat ovat tukkineet pääsyn hallintorakennuksiin.

Ulkomaat

Ukrainan parlamentin puhemiehen mukaan tekeillä on hallituksen luottamusäänestys. Puhemies Vladimir Rybak nostaa luottamusäänestyksen parlamentin keskusteluun tiistaina, "kuten oppositio vaatii".

Sunnuntaina mielenosoittajia oli liikkeellä varovaisimpienkin arvioiden mukaan yli 100 000, maanantaina hallintorakennuksia tukkimassa on ollut arviolta joitakin tuhansia. Protestoijat vastustavat presidentti Viktor Janukovitšin päätöstä jättää solmimatta vapaakauppasopimusta EU:n kanssa.

Oppositio julisti maanantaina yleisen lakon. Jotkut ukrainalaiset noudattavat sitä, toiset eivät. Suomen lähetystöneuvos Kiovassa sanoo, että esimerkiksi joukkoliikenne näyttää toimivan normaalisti.

– Toistaiseksi yleisesti ottaen on turvallinen olo, mutta eilen iltapäivällä poliisi käytti kyynelkaasua. Se on huolestuttavaa, sanoo lähetystöneuvos Jussi Soini.

Sunnuntaina poliisit turvautuivat tainnutuskranaatteihin ja savupommeihin, mielenosoittajat puolestaan kivenmurikoihin ja polttopulloihin. Kiovan kaupunginhallituksen viimeisimpien tietojen mukaan 165 poliisia ja mielenosoittajaa on loukkaantunut vakavimmissa yhteenotoissa sitten Neuvostoliiton hajoamisen.

Rauhallisempi maanantai

Maanantaina väkeä on ollut liikkeellä vähemmän eikä väkivaltaisuuksista ole raportoitu. Jussi Soinin mielestä on selvää, ettei kaduille tule arkipäivänä samassa määrin ukrainalaisia, lakkojulistuksesta huolimatta.

– Tänään alkoi tulla lunta. Saa nähdä, miten se vaikuttaa, sillä oranssissa vallankumouksessa se ilmeisesti ei haitannut.

Ukrainan mielenosoituksissa paha pukki on sama kuin yhdeksän vuoden takaisessa kumouksessa. Presidentti Viktor Janukovitšin oli viime perjantaina määrä allekirjoittaa EU:n kanssa vapaakauppa- ja yhteistyösopimus, mutta hän hylkäsikin sen. Sopimus olisi hivuttanut Ukrainaa lähemmäs EU-jäsenyyttä ja ja kauemmas entisen vallanpitäjän Venäjän helmasta. Allekirjoittamatta jättäminen kuohuttaa ukrainalaisia, joista moni euromielinen haluaisi irrottautua venäläissylistä.

– Janukovitš saattaa jäädä historiaan miehenä, jonka mielenosoittajat riisuivat vallasta kahteen kertaan kymmenessä vuodessa, kirjoittaa venäläinen sanomalehti Vedomosti.

Näin valtavia demokratiaprotesteja ei ole Ukrainassa koettu oranssin vallankumouksen jälkeen. Euroopan unioni pyytää rauhanomaisuutta sekä mielenosoittajilta että viranomaisilta.

– Tuomitsemme väkivallan... annamme myös tukemme sananvapaudelle ja kokoontumisvapaudelle, sanoo EU:n ulkopoliittinen edustaja Catherine Ashton.

Lähteet: Itar-Tass, AFP, Reuters