1. yle.fi
  2. Uutiset

Rakentajien työtilanne heikkenee kaakossa - Google toivottua pienempi työllistäjä

Osa työttömyyden kasvusta johtuu alan normaalista kausivaihtelusta, mutta suurelta osin myös siitä, että uusia rakennushankkeita käynnistyy vähän. Varsinkin kuntien rakennusrahat ovat tiukassa. Myös Googlen jätti-investointi Haminaan tuo rakentajille töitä luultua vähemmän.

talous
Google laajentaa palvelinkeskusta.
Google laajentaa parhaillaan palvelinkeskustaan.Juha Korhonen / Yle

Kylmä ilmavirtaus puhalsi talven myös Kaakkois-Suomeen. Kylmä vuodenaika tietää sitä, että hanslankari, muurari ja maalari lähtevät rakennustyömailta. Rakennusliiton aluepäällikkö Kari Lapatto povaakin työllisyystilanteen kääntyvän talvikuukausina nykyistä huomattavasti heikompaan suuntaan. Nyt Kaakkois-Suomessa työtilanne on parempi kuin monilla muilla alueilla, jopa lähes kärkikastia.

- Meillä on nyt noin 13 prosenttia väestä työttömänä. Talven aikana tilanne pahenee niin, että uskomme valtakunnallisesti joka neljännen rakennusmiehen olevan ilman työtä. Kymen alueella tilanne on huomattavasti parempi ja toivon, että työttömyys jäisi alle 20 prosentin, Lapatto sanoo.

Työllistääkö Google vai ei?

Hyvä työtilanne on selittynyt muun muassa E18-moottoritien rakentamisella, mutta talveksi sekin hiljenee huomattavasti. Hakukoneyhtiö Googlen suurinvestointi Haminaan on myös työmaa, jossa rakentavia käsipareja on satamäärin. Palvelinkeskuksen laajennuksesta vastaava kansainvälinen rakennuskonserni kartoittaakin Kotkassa järjestettävässä kaksipäiväisessä tapahtumassa mahdollisia aliurakoitsijoita Haminaan. Lisää töitä on siis luvassa. Ja niille olisi myös tekijöitä.

- Tulin katsomaan, millaisia urakkamahdollisuuksia täällä olisi. Lähitulevaisuuden näkymä on sellainen, että töitä kyllä on, mutta lisäkään ei tekisi pahaa, sanoo tilaisuuteen saapunut Stonel Oy:n projektipäällikkö Juho Rantala.

Rakennusalan työnantajajärjestö Rakennusteollisuus toppuuttelee kovinta Google-intoilua. Palvelinkeskusinvestoinnin merkitystä rakennusalalle on ehkä liioiteltu, sillä sadoista miljoonista rakentamiseen käytetään aluepäällikkö Raimo Hovin mukaan pieni osa.

- Rakentamisen osalta puhutaan vain muutamasta kymmenestä miljoonasta. Ja Haminan ravintoloista kerrotaan, että niissä käy paljon latvialaisia ja englantilaisia rakennusmiehiä, eli suomalaisia rakennusmiehiä siellä on kovin vähän, Hovi manaa.

Kuntien investoinnit nollissa, myös korjausrakentamisessa

Yksi rakennusalaa kurittava tekijä on heikko kuntatalous. Kuntien rakennusinvestoinnit ovat käytännössä nollissa. Edes korjausrakentamiseen ei tunnu rahaa löytyvän, arvioiden mukaan Kaakkois-Suomessa niin kutsuttua korjaamisvelkaa kunnilla on jopa 200 miljoonaa euroa.

Alueen kova työttömyysaste pitää puolestaan huolen siitä, että asuntorakentaminenkin on hiljaista. Myös vuokra-asuntoja rakennetaan vähemmän kuin ehkä olisi tarvis.

Liike- ja toimitilarakentaminen vastaavasti on voimissaan. Sekä työntekijäpuolen että työnantajan näkemys on, että kevään korvalla maalari, muurari ja hanslankari palaavat rakennuksille.

- Maaliskuulla tilanne alkaa helpottaa. Toivoa sopii, että talous alkaa elpyä, pohtii Rakennusliiton aluepäällikkö Kari Lapatto.

- Jos vireillä olevat suuret hankkeet, kuten Ikea Lappeenrannassa, Kylpylä-kasino Virolahdella sekä Kotkan Sunillaan suunniteltu ligniinilaitos toteutuvat, se tarkoittaa työllisyystilanteelle hyvää, säestää Rakennusteollisuuden aluepäällikkö Raimo Hovi.

Lue seuraavaksi