Rundgren: säästötoimet kurittavat erityisesti toisen asteen koulutusta

Keskustan kansanedustaja Simo Rundgren kertoo hallituksen säästötoimet kohtelevat kovalla kädellä erityisesti toisen asteen koulutusta. Rundgrenin mukaan varsinkaan Lapilla ei ole varaa menettää toisen asteen kouluja.

Kotimaa
Simo Rundgren
YLE / Jorma Korhonen

Keskustan kansanedustaja Simo Rundgren katsoo, että hallituksen säästötoimet johtavat koulutuspaikkojen karsimiseen. Tämä puolestaan johtaa koulutuksen keskittämistä yhä harvempiin kouluihin ja koulutuksen epätasa-arvoon Suomessa.

– On esitetty arvio, että lukioiden kohdalla olisi kyse jopa sadan lukion lopettamisesta. Suomessa on alueita, joissa pitäjien välimatkat ovat kohtuullisen lyhyitä, mutta Lappiin on saatava oma sovellus, Rundgren vaatii.

– Täällä ei ole varaa lopettaa maaseutukuntien lukioita. Muutoin palataan ajassa 50 vuotta taaksepäin. Se tulisi merkitsemään kovaa iskua koutustasa-arvolle.

Rundgren kertoo, että ammatillisen opetuksen kohdalla ollaan kehittämässä mallia, jossa kaksi vuotta opiskeltaisiin oppilaitoksessa ja kolmas työelämässä.

– Hyvin toteutettuna se saattaa jopa lisätä nuorten valmiuksia aloittaa työelämä. Mutta tämäkin edellyttää, että opettajia on riittävästi sekä lähiopetusjaksoilla että ohjaamassa työharjoittelussa. Pelkällä säästämällä ei tämäkään järjestelmä tuo hyötyjä, Rundgren pohtii.