1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Puolustusvaliokunnan Niinistö ihmettelee armeijan törsäystä

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) on hämmästynyt kriisinhallinnasta paljastuneista puutteista. Niinistön mielestä armeija ei mieti Suomen hyötyä riittävästi.

Valtion tarkastusviraston kertomusta kriisinhallinnasta käsitellään parhaillaan eduskunnassa. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja ihmettelee kriisinhallinnasta paljastunutta leväperäisyyttä.

- Nyt näyttää käytännössä siltä, että meillä ei tätä vaikuttavuutta ollenkaan pohdita. Eli onko niin että tämä puolustusvoimien saama kriisinhallintamääräraha on vain jonkinlainen karkkiraha,  joka tulee puolustusbudjetin päälle ja se pitää vain käyttää sen kummemmin sitä miettimättä. Käydään näyttämässä lippua kun pitäisi miettiä, miten se edistää meidän puolustuskykyämme, Niinistö sanoo.

Kriisiinhallintaoperaatioihin on varattu tänä vuonna valtion budjetista runsaat 120 miljoonaa euroa. Niinistön mielestä operaatioiden rahoitusta pitäisi miettiä uudestaan, koska niiden mielekkyyttä ei ole pohdittu riittävästi.

- Pitäisikö pohtia niin että tämä kriisinhallintamääräraha olisi osa puolustusbudjettia,  jolloin se pakottaisi puolustusvoimat miettimään ja perustelemaan tarkemmin operaatioitaan, Niinistö ehdottaa.

Niinistö nostaa esiin varsinkin operaatiot Malissa ja Tshadissa, mutta myös Nato-johtoisen ISAF-operaation Afganistanissa sekä Somalian rannikon Atalanta-operaation. Niistä ei tarkastusviraston kertomuksen mukaan ole osoitettu mitään hyötyjä Suomen omien puolustusvoimien kehittämiselle.

- Ei ole arvioitu lainkaan, miten nämä operaatiot ovat kehittäneet puolustuksellisia kykyjämme, Niinistö ihmettelee.