1. yle.fi
  2. Uutiset

Ympäristöjärjestöt: Greenpeacen saama huomio ansaittua

Suomalaiset ympäristö- ja luonnonsuojelujärjestöt eivät koe Greenpeacen saaneen liikaa medianäkyvyyttä. Osa järjestöistä on kuitenkin huolissaan siitä, että huomio kiinnittyy liikaa Greenpeace-aktivisti Sini Saarelaan eikä niinkään arktisten alueiden suojeluun.

Kotimaan uutiset

Suomalaiset ympäristöjärjestöt eivät kadehdi Greenpeacen saamaa laajaa julkisuutta. Greenpeace ja aktivisti Sini Saarela ovat olleet näkyvästi esillä venäläisellä öljynporauslautalla syyskuussa järjestetyn mielenilmauksen jälkeen.

Yle Uutisten soittokierros osoitti, että muut suomalaiset ympäristö- ja luonnonsuojelujärjestöt pitävät Greenpeacen julkisuutta ansaittuna.

Mediahuomio on ymmärrettävää, koska taustalla on niin poikkeuksellinen tapaus, sanoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

- Suomalainen ihminen on ollut siellä vangittuna, niin on ihan ymmärrettävää Greenpeace on ollut julkisuudessa paljon esillä. Asiahan on erittäin tärkeä. Olemme ihan samaa mieltä arktisen alueen öljytuotannosta.

Myös Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Sami Säynevirta sanoo järjestön tukevan vahvasti Sini Saarelan kansalaisaktivismia.

Huomio liikaa Saarelassa?

Osa järjestöistä on huolissaan siitä, että julkisuudessa on keskitytty liikaa ruotimaan Sini Saarelan persoonaa.

Suomen luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikön Matti Niemisen mukaan huomio olisi syytä kääntää arktisten alueiden ongelmiin.

- Siihen liittyy se riski, että huomio kiinnittyy häneen (Saarelaan) eikä siihen itse asiaan, jota hänkin on ollut siellä edistämässä oman terveytensäkin uhalla.

Niemisen mukaan suomalaisen ympäristöliikkeen historiassa ei ole ollut montaa tapausta, jotka olisivat saaneet samanlaisen mediamylläkän aikaiseksi kuin Greenpeace-aktivistien syyskuinen mielenilmaus.

Nieminen kaipaa lisää keskustelua etenkin siitä, miten Suomi aikoo jatkossa toimia arktisilla alueilla.

- Meillä on arktinen strategia, jonka valtioneuvosto on elokuussa hyväksynyt, ja se on todella monitulkintainen. Sitä voi lukea niin elinkeinoelämän kuin ympäristön edusta käsin.

Maan ystävät -järjestön varapuheenjohtaja Anni Kiviranta arvelee, että suuren yleisön voi kuitenkin olla helpompi lähestyä ympäristökysymyksiä yksittäisen henkilön kautta.

- Toisaalta on hyvä asia, että on joku henkilö, johon voi samaistua ja johon ihmisten huomio voi kohdentua.

Lue seuraavaksi