Puuelementeistä valmistuu näppärä koti

Suomalaiseen puurakentamiseen halutaan vauhtia. Massiivipuuelementtien, eli CLT:n tutkiminen ja kehittäminen pohjoisiin oloihin sopivaksi on aloitettu vauhdikkaasti Kemissä. Ensi vuonna Ammattiopisto Lappian tiloihin valmistuva CLT-elementtitehdas tuottaa kotimaisia ristiinliimattuja puuelementtejä ja samaan aikaan yleisölle avattava koetalo Kemin Digipoliksessa näyttää, mitä kaikkea elementeistä voi saada aikaan.

Kotimaa
CLT-tehdas Ammattiopisto Lappiassa
Minna Aula / Yle

Kemissä aloitetaan kotimaisten ristiinliimattujen puuelementtien, eli CLT-levyjen valmistus ensi vuonna. Puuelementtien valmistus aloitetaan Ammattiopisto Lappian Sammonkadun uudessa CLT-tehtaassa ja oppimisympäristössä.

– Massiivipuulevyjen valmistukseen tarvittavat koneet asennetaan tällä viikolla ja levyjen tuotanto käynnistetään ensi keväänä, kertoo Ammattiopisto Lappian CLT-hankkeen projektipäällikkö Matti Yliniemi.

CLT-tekniikkaa käytetään paljon varsinkin Keski-Euroopassa, mutta nyt sitä testataan Suomen vaihteleviin kosteusoloihin sopivaksi. Kemissä valmistuu ensi keväänä myös Digipolis Oy:n CLT-koetalo, jossa tehdään rakennusteknisiä mittauksia. Koetalo hankkeen projektipäällikkö Tytti Ahoranta toteaa, että testitalon tuloksista on hyötyä myös valmistuvalle elementtitehtaalle.

– Meillä on nyt täällä oikein CLT-tekniikan tutkimisen ja kehittämisen keskus, Ahoranta hehkuttaa.

Elementtejä ei laiteta piiloon

Kemin Digipoliksen parkkipaikalle nopeasti kohonnut talo herättää ohikulkijoissa uteliaisuutta.

Digipoliksen CLT-talo
Kemin Digipoliksen CLT-koetalolla testataan massiivipuuelementtien käyttäytymistä pohjoisessa.Minna Aula / Yle

– Monetovat jo yrittäneet päästä sisällekin mutta talo avautuu yleisölle sitten ensi keväänä, Ahoranta paljastaa.

Normaalisti talon kantavat rakenteet peitetään sisustuksella esimerkiksi tapetoimalla, mutta koetalossa kaikki on paljasta. Ahoranta esittelee testitaloa varten sisustuspinnalla tilattuja elementtejä, joita ei aiotakaan piilottaa.

– Meillä kävi täällä sisustaja joka huudahti, ettei näitä saa missään nimessä laittaa piiloon. Elementteihin on laitettu vain vaalea lakkakerros päälle, Ahoranta kertoo.

Puuelementeistä Suomen uusi vientituote

Lappian projektipäällikkö Matti Yliniemi toteaa, että opiskeluympäristössä keskikokoisen omakotitalon elementit valmistunevat noin viikossa. Sammonkadun massiivipuutuotanto on herättänyt alueella valtavasti kiinnostusta.

– Toivotaan, että tästä tulee vauhtia suomalaiseen puurakentamiseen. Massiivipuuelementtejä tutkitaan myös Pohjois-Amerikassa ja uskon, että tästä voisi helposti kehitellä Suomelle vientituotteen, Yliniemi pohtii.

CLT-talo Kemissä
CLT-talon elementtien sisäpintoja ei tarvitse peittää tapeteilla.Minna Aula / Yle

CLT-tekniikalla rakentamisen etuina ovat nopeus sekä keveys. Liimapuuelementit työstetään automatisoidulla leikkurilla, joka antaa arkkitehtuurille valtavat vapaudet. Elementteihin voidaan valmistaa erilaisia sisäpintojen muotoja ja rakennusteknisessä suunnittelussa hyödynnetään 3D-mallinnusta.

Lappia aikoo hyödyntää liimapuulevyjen valmistuksessa kotimaista puuta.

– Mänty on täällä pohjoisessa luonnollinen laji ja sen käyttäytymistä ja mahdollisuuksia tullaan tutkimaan, Yliniemi valottaa.