Hyppää sisältöön

Yle antaa uutiseväitä koululaisille - uutistentekoa ja medialukutaitoa

Kokkolainen Torkinmäen koulu on yksi Ylen uutisluokista. Yleisradio aloittaa peruskoulujen kanssa uudentyyppisen mediayhteistyön. Tavoitteena on parantaa nuorten medialukutaitoa ja auttaa heitä tekemään uutisia, joita julkaistaan koulujen verkkosivuilla, Ylen kanavilla ja verkossa. Uutisluokkia on pilottivaiheessa koko maassa seitsemän.

Torkinmäen koulun kuudesluokkalaiset Onja Heino ja Aarne Herlevi tutkivat kameroita.

Yle on pohjustanut uudentyyppistä mediakasvatushanketta syksyn aikana. Mukana on 6.-9. luokkien oppilaita. Kokkolalainen Torkinmäen koulu on yksi mukaan ilmoittautuneista.

Torkinmäen  6. luokat ovat jo tehneet omaa blogia, ja tuttuja ovat kamerat ja tabletit. Kokenut toimittaja, uutiskummi, perehdyttää koululaiset  journalismin alkeisiin, pelisääntöihin ja eri juttutyyppeihin. Kevättalvella mediabussissa saa työstää uutisjuttuja ja huhtikuun valtakunnallisena uutispäivänä koululaisten omat jutut saavat näkyvyyttä Ylen verkkosivuilla, televisiossa ja radiossa.

Luokanopettaja Päivi Salmela on yksi Kokkolassa mukana olevasta kolmesta opettajasta.

- On aivan mainio asia, että lapset tekevät uutisia. Se kehittää heidän medialukutaitoaan ja mediakykyjään. Voin vain kuvitella, että oikeinkirjoituskyvyt paranevat ja samalla toivon että kriittisyys uutisia kohtaan kasvaa, Salmela tiivistää.

Luokassa hyvä harjoitella

Kun tietoa ja tekstiä tulee monesta välineestä, tarvitaan kriittistä medialukutaitoa, jossa Ylellä on oma tehtävä.

- Meidän täytyy miettiä, mitä katsomme, kuuntelemme ja luemme, mikä on totta, ja keneen luotamme. Tätä kaikkea voi harjoitella luokassa, sanoo Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

Ylen rooli on hänen mukaansa auttaa koululaisia kokeilemaan omia taitojaan uutisen tekemisessä.

- Me haluamme kertoa koululaisille, kuinka median sisältö syntyy, auttaa heitä kokeilemaan omia taitojaan siinä, ja me tietysti tuomme oman ammattitaitomme mukaan. Meidän monet toimittajat saavat kertoa, minkälaisia valintoja median sisällöntekijän täytyy tehdä uutisia tehdessään.

Idea on peräisin Britannian yleisradioyhtiö BBC:n suositusta School Report -hankkeesta, jossa on mukana yli tuhat koulua. Yle tavoittelee nyt Suomen mallista pysyvää. Valtakunnallinen toiminta alkaa ensi vuonna.

Torkinmäen koulun kuudennet luokat ovat innokkaana aloittamassa yhteistyötä Yleisradion kanssa.

- Se kuulostaa kyllä kivalta ja aika jänskältä. On mielenkiintoista tehdä tällaista. Onhan se hienoa päästä kivaa juttua tekemään, uusi juttu ihan, iloitsevat Torkinmäen koulun 6C-luokan oppilaat Pinja Keto ja Senja Rintala.

Samaa mieltä ovat Ella Siironen ja Jimi Hotakainen 6A-luokalta.

- Se on aivan mahtavaa, kun päästiin tänne. Päästiin harvojen joukkoon, oli hyvää tuuria.